DevHouse Spindle is verhuisd. Een goede reden om opnieuw een kijkje te nemen. Tijdens deze Holacracy en Zelforganisatie Meetup deelde René Santing de uitdagingen die Spindle tegenkwam bij het starten met Holacracy. Dit zijn de takeaways.

We organiseren ook Meetups in andere plaatsen in Nederland dus kom daar ook gerust eens langs, we kijken er naar uit je te ontmoeten.

holacracy zelforganisatie meetup groningen bij spindle

Het verhaal van Spindle door René Santing

René werkt al sinds 2013 bij VoipGrid en Spindle. Hij heeft het leerproces van de organisatie dus meegemaakt. Spindle was altijd al een vrij platte organisatie. Alleen oprichter Mark Vletter had nog weleens een doorslaggevende stem. Daardoor was het voor deze club mensen geen grote stap om zelforganiserend te worden met Holacracy®. Er hoefden geen functies te verdwijnen en het begrip ‘manager’ was nog nooit geland.

René schat in dat het ongeveer een half jaar duurde voordat ze het beoefenen van Holacracy voldoende in de vingers hadden om helemaal zonder de begeleiding van Energized.org te werken. Je moet er even aan wennen, maar er zijn ook dingen die makkelijker zijn geworden. Zoals het inwerken van nieuwe medewerkers bijvoorbeeld. Doordat alles in Glassfrog (de software waar je de rollen in bij kunt houden) staat, kun je alles snel terugvinden. Dus als je wilt weten wat er van je verwacht wordt zie je dat direct. Net als dat je snel kunt vinden wie je waar een vraag over kunt stellen, de flexibiliteit is ook een grote pré. Als er een project is zoals een openingsfeest, dan wordt er tijdelijk een cirkel aangemaakt. Omdat de rollen en cirkels sowieso heel dynamisch zijn is dat een snelle en niet zo spannende verandering.

Holacracy zegt niets over salariëring, het uitstippelen van een gedeelde visie in de organisatie en feedback geven. Je kunt Holacracy wel als gereedschap gebruiken om met die onderwerpen aan de slag te gaan, maar uiteindelijk is het een framework waar je zelf de inhoudelijke invulling voor moet doen. Het vaststellen van salarissen doen collega’s nu met en van elkaar met behulp van het Baarda model. Voor strategievorming en visie gebruiken ze bij Spindle en Voys nu Outlooksessies en wat betreft feedback wordt er ook nog volop geëxperimenteerd.

Spindle en Voys

Spindle en Voys waren bij de aanvang van Holacracy al twee aparte bedrijven. Bij Voys is er een andere cultuur en daar liepen medewerkers tegen andere problemen aan dan bij Spindle. Bij die laatste werken veel programmeurs. Die vinden het prettig dat protocollen strak verlopen en overzichtelijk zijn. Het eerste wat ze gingen doen was bugs zoeken in Holacracy als systeem. Toen ze die niet konden vinden besloten ze te vertrouwen op het proces. En dat werkt eigenlijk nog steeds prima.
Jorg Vletter deelde eerder al het verhaal van Voys, dat kun je hier teruglezen.

holacracy zelforganisatie meetup groningen bij spindle

Smile!

De mooie foto’s zijn gemaakt door Mark Vletter

holacracy zelforganisatie meetup groningen bij spindle
holacracy zelforganisatie meetup groningen bij spindle
holacracy zelforganisatie meetup groningen bij spindle
holacracy zelforganisatie meetup groningen bij spindle
holacracy zelforganisatie meetup groningen bij spindle

Stuur me de ingekorte versie van de Holacracy spelregels in het Nederlands!

Geschreven door

Paula Nordhauzen
Energizing Marketing en Events rollen binnen Energized.org.

Mail me!

paula nordhauzen marketing