Foto van Charlotte van Leeuwen

Dit blog is geschreven door: Charlotte van Leeuwen

19 November 2016

Pioniers opgelet! De reis naar een Self-Organizing Enterprise (For-purpose Enterprise)

Bij Energized.org geloven we in purpose-driven organisaties. Daarom begeleiden we ze bij het implementeren van Holacracy. Maar we willen meer. Veel meer. We zien Holacracy als het begin van een reis. Niet als eindstation. Wij willen in de maatschappij de weg kunnen banen voor alle organisaties die ons gaan volgen.

De eerste stap is zelforganiserend worden met Holacracy

Holacracy is voor ons het meest complete en kant-en-klare besturingsysteem voor zelforganisatie. Energized.org is vanaf het begin begonnen met Holacracy. Daardoor hebben we voorsprong op een bedrijf dat volledig zelforganiserend wil worden maar nog in een traditionele hiërarchische structuur werkt.

Over Holacracy

Holacracy is een manier om werk te organiseren, niet de mensen. De traditionele hiërarchie wordt in de prullenmand gegooid. De macht wordt overgedragen aan een spelregelset die voor iedereen gelijk is en voor iedereen binnen de organisatie geldt. Simpel gezegd gaat het bij Holacracy om het organiseren van werk, niet om de mensen, die dat werk uitvoeren. Door mensen en werk van elkaar los te koppelen wordt de organisatie bevrijd van onderdrukking en top-down machtsverhoudingen.

Experimenteren en pionieren met onze eigen organisatie

Met Holacracy word je wel zelforganiserend, maar is er nog geen plek voor de mensen in de organisatie. Daarnaast is de juridische verankering van de organisatie nog niet ingevuld. Elke organisatie gaat anders om met de menselijke kant van het samenwerken omdat daar in Holacracy geen speciale plek voor is. Wij willen daar een stap verder in gaan.

De purpose van Energized.org is ‘Work. Liberated.‘. Wij geloven dat Holacracy de juiste tool is om deze nieuwe manier van werken te bereiken. Wij geloven zo heilig in de vrijheid om te werken dat we zelf ook veel meer all-in willen gaan. We willen onze purpose volledig kunnen verweven met elke vezel van de organisatie.

De laatste reorganisatie van Energized.org

We zijn fans van het werken met Holacracy maar wij en onze klanten missen twee aspecten die niet gedekt worden in Holacracy: de menselijke kant en de legale structuur.

De menselijke kant van het werk
Met Holacracy is er veel helderheid over werk. Holacracy kent 4 ‘spaces’: de organisatie, rollen, persoonlijke ruimte en tribe space. Voor de rollen, persoonlijke ruimte en tribe zijn geen regels. In een organisatie ben je met verschillende mensen die elk hun eigen waarden, karaktereigenschappen en voorkeuren hebben. En daar ontstaan veel vragen over. Zoals ‘hoe creëer je dan een omgeving waarin iedereen zich veilig genoeg kan voelen om volledig zichzelf te zijn?’. En ‘hoe ga je om met interpersoonlijke spanningen?’. Het is in de huidige situatie aan elke holacratische organisatie zelf om daar antwoorden op te vinden.

De legale structuur van de organisatie
Koen Bunders en Diederick Janse zijn de oprichters van Energized.org. De wettelijke vorm die zij kozen bij de oprichting is een VOF, een heel normale rechtsvorm in Nederland. Maar de VOF structuur voelt niet goed voor Diederick en Koen. Doordat zij de eigenaren zijn ontstaat er een hiërarchie in het systeem waarin zij automatisch ‘de bazen’ zijn. Dat past niet bij ze als mensen, maar ook niet bij Holacracy.

Inmiddels werken er 8 mensen voor Energized.org. Als er winst gemaakt wordt kan dat alleen gelijkwaardig verdeeld worden als de eigenaren dat initiëren. Terwijl iedereen zijn steentje bijdraagt aan die winst en ook risico’s neemt. Daarom zijn we begonnen aan onze eigen laatste reorganisatie. Niet in de manier van werken, maar wel in de manier waarop onze organisatie een plek heeft in de maatschappij.

Het vinden van de juiste structuur wordt niet alleen gedaan door de eigenaren van de VOF, maar juist door alle partners. Voor dit traject hebben we hulptroepen ingeschakeld. Encode.org is een organisatie, die is opgezet door Tom Thomison die ook mede oprichter was HolacracyOne (het moederbedrijf van Holacracy). De mensen van Encode.org richten zich volledig op de missing links in Holacracy. Tom Thomison gaat eerst met alle partners praten om te inventariseren hoe we er in staan en wat we willen. Daarna gaat hij in gesprek met juristen die kennis hebben van de Nederlandse rechtsvormen om te kijken hoe onze meest ideale rechtsvorm eruit gaat zien.

Op naar een Self-Organizing Enterprise

Het doel is om meer vorm te geven aan het organisme waar de organisatie ook deel van is. Dat zelforganiserend organisme heet Self-Organizing Enterprise (SOE). Encode.org heeft daarvoor een drie eenheden vorm gegeven die elkaar overlappen:

– Het bedrijf (de wettelijke inrichting)
– De organisatie (waar het werk gedaan wordt)
– De associatie (waar alles draait om de menselijke kant, relaties, gedeelde interesses)

We’re just getting started

Met Holacracy werken we aan onze purpose. Nu gaan we ook zaken doen en leven volgens onze purpose. Een behoefte die ook veel van onze klanten hebben. We zijn net begonnen aan dit avontuur. Ready for the next level!