Foto van Diederick Janse

Dit blog is geschreven door: Diederick Janse

1 October 2016

Iedereen binnen deze Holacratische organisatie is betrokken bij het selectieproces

Organisaties, die werken met Holacracy moeten soms nieuwe wegen vinden voor processen die in oude traditionele systemen wel voorgedefinieerd waren. Het selectieproces bij het aannemen van nieuwe mensen heeft bijvoorbeeld geen standaard format in de regelset van Holacracy.

Eerder hebben we het selectieproces bij DevHouse Spindle belicht. Omdat het zo’n interessant onderwerp is en ook een vraagstuk die veel holacratische organisaties bezig houdt hebben we ook bij Springest gevraagd hoe zij te werk gaan als er nieuw personeel nodig is.

Anne-Nynke deelt hoe het selectieproces verloopt bij Springest

‘Eerst wordt er vastgesteld dat er meer capaciteit nodig is. Dan wordt er een vacature geplaatst en interviewt Nynke een aantal geschikte kandidaten telefonisch.

Dat is nog niet zo bijzonder. Maar de volgende stap is dat een aantal mensen worden uitgenodigd om een dag bij Springest te komen werken. Zo kan er gelijk gekeken worden of de persoon in kwestie zijn of haar draai kan vinden binnen de bijzondere werkwijze van Springest (zo bekend zijn organisaties met Holacracy immers nog niet).

Uiteindelijk bepalen meerdere rollen of iemand daadwerkelijk deel uit gaat maken van Springest. Ten eerste is dat de Lead Link, maar ook de Happiness rol en Contract en Salary maken hier deel van uit. En als het dan echt zo ver is, is er een speciale rol voor Onboarding.’

Wil je het hele verhaal van Nynke nog eens uitgebreid terug lezen? Het staat op Medium:
Holacracy-style Hiring, Part II: A Collective Process of Roles