Hoe onze Client Discoverers onderzoeken welke organisaties de beste ‘fit’ voor Energized.org zijn

We zijn hartstikke blij met onze volle mailbox.  Klanten komen naar ons toe. Meer klanten zelfs dan we aan zouden kunnen als we al tegen iedereen ‘ja’ zouden kunnen zeggen. Ben je ook zo enthousiast over zelforganisatie en purpose-driven werken?

Holacracy is een goede eerste stap naar volledige zelfsturing en meer purpose gedreven werken. Daarom helpen we graag met de implementatie van Holacracy in organisaties. Als een organisatie eenmaal werkt met Holacracy kunnen we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zelforganisatie nog verder in de organisatie door te laten werken. We krijgen echt energie van dit proces en gunnen alle organisaties dezelfde ervaring. Zo’n volle mailbox is dan ook een grote rijkdom!

We hebben al veel organisaties begeleid bij het zelfsturend gaan werken. Daardoor weten we ook wat voor organisaties veel voorkomende valkuilen zijn en welke factoren het proces makkelijker maken. Op basis van die ervaring inventariseren we waar de organisatie nu staat en wat er nodig is om zelforganiserend te worden met Holacracy.

We zeggen dus niet tegen elke aanvraag die onze mailbox binnenkomt rollen ‘ja’. Welke stappen een aanvraag doorloopt leggen we hieronder uit zodat je een beeld krijgt van het proces en ook direct weet hoe een rol in Holacracy eruit kan zien, in dit geval de ‘Client Discoverer’; dat zijn Diederick en Erik.

Stuur me de ingekorte versie van de Holacracy spelregels in het Nederlands!

Holacracy spelregels (ingekort + NL)

Jouw aanvraag komt binnen

Het begint voor ons eigenlijk heel simpel. We krijgen een mail van een bedrijf. Meestal in de trant van “Hey Energized.org, ik wil graag Holacracy in mijn organisatie want dat lijkt me helemaal te gek”. Die mail wordt doorgestuurd naar onze Client Discoverer rol; dat zijn Diederick en Erik.

De Client Discoverer role heeft als doel om te onderzoeken of de aanvrager een goede ‘fit’ is voor zowel Energized.org als Holacracy. Liefst met een enorme ‘Hell Yeah!- factor’. Eigenlijk zijn de Client Discoverers dus een soort match makers of cupido’s.

Kennismaken met een kopje koffie

Heel soms zien we in een oogopslag of we een super goede match zouden zijn of niet. Maar vaak willen we gewoon eerst wat meer weten over de organisatie die interesse heeft. Daarom spreekt Erik of Diederick eerst af om samen een kopje koffie te drinken.

Een Holacracy implementatie is een grote verandering voor elke organisatie. Niet echt appeltje-eitje. Daarom is een goede voorbereiding dan het halve werk. En daar drinken we graag een paar kopjes koffie voor.

‘Discoveren’

Het ‘discoveren’ verloopt volgens een checklist waarbij we kijken of een organisatie aan bepaalde voorwaarden voldoet die wij belangrijk vinden. Daarbij kijken we natuurlijk niet alleen naar degene die de mail stuurt, maar ook naar de rest van de organisatie.

Een paar punten waar Erik en Diederick op letten zijn:

  • Ben je intrinsiek gemotiveerd om met een radicaal ander systeem aan de slag te gaan?
  • Ben je bereid een langlopend proces in te gaan?
  • Ben je ondernemend? Durf je risico’s te nemen en ben je altijd bereid te leren en af te leren?
  • Heb je vertrouwen in het team en in zelfsturing?

Holacracy taster of demo

Soms helpt het om iets dieper te gaan in de kennismaking met elkaar en met Holacracy. Dan bieden we een Holacracy taster workshop of demo aan. Zodat zowel de organisatie als wijzelf alsnog kunnen bepalen of we een goede fit zouden zijn.

Yes, we have a fit!

De Client Discoverers hebben hun taak volbracht. Ze maken dan een voorstel voor een heldere en gezonde overeenkomst. Met duidelijke afspraken verloopt het proces uiteindelijk veel sneller.

En dan:

Aan de slag!

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op!