Foto van Energized

Dit blog is geschreven door: Energized

29 June 2017

Wat is een Holacracy® App?

Een Holacracy app is een extra toepassing op het Holacracy besturingssysteem. Het is een kant-en-klare aanpak voor zaken die niet in de Holacracy grondwet omschreven staan (zoals bijvoorbeeld het aannemen van mensen). Oftewel apps zijn complete setjes van voorstellen voor het roloverleg met een strikje erom. Een shortcut dus, want je kunt zo’n compleet setje helemaal overnemen of als basis gebruiken en zelf nog wat aanpassen.

Met een app verder bouwen op Holacracy

Alle regels met betrekking tot Holacracy staan omschreven in de Holacracy grondwet. Holacracy geeft een framework voor het besturen van een organisatie. In andere woorden: Holacracy vertelt niet hoe je moet omgaan met het aannemen van mensen, compensatie modellen, beoordelingen, integratie met andere methodieken zoals bijvoorbeeld Scrum. Zo’n proces kan elke organisatie naar eigen inzicht bovenop Holacracy bouwen.

Hoe ziet zo’n Holacracy app eruit?

De feitelijke vorm van Holacracy apps is geen software maar governance. Als je Holacracy beschouwt als een Operating System, dan kun je deze oplossingen zien als ‘apps’.

Met een app bouw je dus verder op het fundament van Holacracy. Net zoals je met het programma Word bovenop het systeem Windows bouwt. Of zoals de app store van Apple. Hier kun je software downloaden om nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan het besturingssysteem IOS: apps. Hetzelfde geldt voor Holacracy. Je kunt talloze apps ontwikkelen en laten draaien op het systeem mits het aan randvoorwaarden van het besturingssysteem voldoet; de ‘programmeertaal’ moet wel passen in het systeem.

Een Holacracy app is een kant en klaar voorstel die je kunt doen in het roloverleg. Dit voorstel kan een gewone governance policy (of meerdere) zijn. Je kunt een app zelf aanpassen en toepassen op de specifieke situatie van jouw spanning en organisatie. Je hoeft het zelfs niet eens tot in de puntjes te ontwerpen. Want als je praktijkervaring hebt opgedaan met een werkbare app, dan kun je het later in een roloverleg gewoon weer aanpassingen maken aan jouw specifieke situatie.

Samen apps ontwikkelen met partnerorganisaties

Samen met partnerorganisaties willen we sparren over de inhoud van allerlei onderwerpen en samen kijken hoe dit in de vorm van governance geborgd kan worden. Binnen de Energized.org community delen we apps zodat anderen een snelle start kunnen maken.

Voorbeeld: een compensatie app

Een voorbeeld van een app is deze Badge-based Compensation App.

Het badge-systeem is een systeem waarbij de compensatie van alle partners wordt bepaald door badges. Badges zijn bruikbare vaardigheden voor de organisatie (zoals talent, kennis van een vakgebied, capaciteit etc). Het is een transparant model waarbij door middel van onderlinge beoordelingen de compensatie wordt vastgesteld. Het is een flexibel systeem dat steeds aangepast kan worden aan de realiteit.

Voor dit systeem kun je de Badge Based Compensation App uit de app store van HolacracyOne gebruiken. Daarin staan verschillende rollen zoals badge bibliothecaris, administrator, compensatie architect en compensatie bewaker. Die rollen staan omschreven met purpose, accountabilities en domeinen. Ook staan policies omschreven over bijvoorbeeld het verwerven of verliezen van badges.

Dus hoewel het onderwerp ‘compensatie’ niet in de grondwet wordt genoemd of uitgelegd kun je het toch Holacracy-style met een Holacracy app als hulpmiddel.