Wat is zelforganisatie en wat is Holacracy®?

Wij zijn zelforganisatie professionals

We zijn met name ervaren met Holacracy als raamwerk om het werk binnen zelforganisatie vorm te geven. Daarbij werken we ook aan teamontwikkeling.

Het doel is om een toekomstbestendige organisaties te creëren die om kunnen gaan met verandering, waar het prettig werken is en waar alle potentieel benut kan worden voor het doel van de organisatie.

Zelforganiserend werken wordt steeds populairder. Grote en kleine organisaties zijn er al volop mee bezig. In Nederland werken onder andere Springest, bol.com, Enreach, AIMMS en Voys al op deze holacratische manier waarbij autonomie, transparantie en doelgericht werken centraal staan.

Ontdek meer over Holacracy® en zelforganisatie (of zelfsturing)!

wat is holacracy

Wat is Holacracy®

Holacracy is een complete en kant-en-klare spelregelset waarmee de beoefening van zelforganisatie vormgegeven kan worden. Met Holacracy organiseer je het werk in de organisatie. De spelregelset geldt voor iedereen op dezelfde manier. Niemand in de organisatie staat ‘boven’ of ‘buiten’ deze spelregels.

De spelregels bieden de organisatie de sociale technologie waarmee elk idee dat er in de organisatie iets beter kan of beter moet snel, veilig, en betrouwbaar kan worden verwerkt in een stap vooruit.

Kenmerken van Holacracy

Binnen een holacratische organisatie werken is dus een andere ervaring dan het werken voor een manager of baas. Leiderschap krijgt een nieuwe definitie en er wordt meer eigenaarschap en ondernemerschap verwacht op de werkvloer.

Holacratische organisaties worden onder andere gekenmerkt door:

Lees alles over

communicatie in zelforganisatie
  • de gedistribueerde autoriteit (dus er is geen traditionele hiërarchie met een baas aan de top)
  • de agile organisatie ontwikkeling (stap-voor-stap wordt de organisatiestructuur aangepast)
  • de transparantie in de organisatie (alles wordt expliciet gemaakt)
  • autonomie (bevoegdheden horend bij de verantwoordelijkheden)
  • het organiseren rondom de purpose

Wat is zelforganisatie

Bij zelforganisatie wordt het overstijgende doel van de organisatie vertaald naar doelen op teamniveau. Dat teamdoel staat vast, maar binnen het besturingssysteem heeft het team de volledige vrijheid om zelf te bepalen hoe ze dat willen bereiken. Bij zelforganisatie is er veel vrijheid om zelf te organiseren, maar wel met het gezamenlijk doel als leidraad.

De structuur ontstaat op organische, evolutionaire wijze vanuit de organisatie zelf en is niet statisch maar dynamisch. Doordat er een overstijgend organisatiedoel is, beweegt bij zelforganisatie iedereen mee in de richting van dat doel, ook als er binnen of buiten de organisatie iets gebeurt. Zo evolueert een organisatie constant in de richting van het kerndoel, de purpose.

Lees alles over

koen-bunders-holacracy-training-zelforganisatie
wat is zelforganisatie