Nederlands bedrijf deelt kennis en ervaring nu ook in Polen

Na meer dan 50 organisaties in Nederland geholpen te hebben met de overstap naar zelforganisatie gaat Energized.org nu ook in Polen bedrijven helpen om te werken zonder bazen en managers.

Diederick Janse is auteur van het boek ‘Getting Teams Done’ en mede-oprichter van Energized.org: “Amsterdam wordt wel de hub van Europa genoemd. Een aantal Nederlandse bedrijven hebben systemen om zelfsturing te organiseren omarmd en zijn er mee gaan pionieren. Daar komen best wat uitdagingen bij kijken, zoals wie bepaalt hoeveel een medewerker verdient, hoe ga je om met medewerkers die niet goed functioneren et cetera. Inmiddels zien we dit als kansen en weten we er mee om te gaan. Daardoor heeft zelforganisatie echt voet aan de grond gekregen.”

Organiseren a la de 21e eeuw

“In het begin zagen we dat ondernemers bereid moesten zijn om met vallen en opstaan een nieuwe organisatiestructuur op te zetten. Die ondernemers geloofden niet in een traditionele hiërarchie waarbij ‘control’ het uitgangspunt was. Zij vertrouwden op hun medewerkers en dat bleek juist op lange termijn goed te werken. Die organisaties zijn nu meer ingericht op wat er nodig is in de 21e eeuw in een complexe wereld met snelle veranderingen. Hoewel het een continue ontwikkeling is, zien nu meer bedrijven hoe aantrekkelijk zelforganisatie kan zijn. Grote organisaties zoals bol.com en T-Mobile ontwikkelen zich hierin en kleinere organisaties groeien er snel mee zoals telecomaanbieder Voys en opleidingshub Springest.”

Waarom Polen?

Veel mensen die nu actief zijn op de arbeidsmarkt in Polen zijn opgegroeid in een land en tijd waar het communisme zegevierde (tot 1989). In hun vroege levensjaren konden ze nog geen pak suiker voor lief nemen. Toch zijn ook daar veel organisaties bereid om de grote machtsverschillen los te laten en zelforganisatie te onderzoeken.

Diederick vertelt daarover; “Toegegeven is het ook wel toeval dat we in Polen terecht komen. Gabriela Krupa, een van de Energizers komt uit Polen en heeft in Nederland veel ervaring opgedaan. De vraag in Polen was echter zo groot dat ze daar nu met andere coaches de handen uit de mouwen gaat steken. Het is opvallend om te zien hoe niet alleen jonge ICT-bedrijven openstaan voor zelforganisatie, maar we bijvoorbeeld ook bij een grote aluminiumfabriek grote stappen hebben kunnen zetten. Uiteindelijk willen alle organisaties graag verantwoordelijke en ondernemende mensen op de werkvloer. Steeds meer mensen zien daarin hun kansen met zelforganisatie.”