Wat is een spanning? Het woord ‘spanning’ wordt veel gebruikt binnen zelforganisatie en komt vanuit Holacracy. Een spanning binnen Holacracy is het verschil tussen hoe iets nu is en hoe het zou kunnen zijn. Daar hoeft geen waardeoordeel in te zitten. Iedereen kan spanningen waarnemen en is dan ook een sensor van de organisatie.
Wat is een spanning voor jou? Je ziet zoveel dingen in de organisatie die beter kunnen of nu in elk geval niet lekker lopen. Oftewel, je ziet hoe iets anders kan dan het nu is. Dat is een spanning. De definitie van een spanning is het verschil tussen hoe het is en hoe het zou kunnen zijn. Vaak wordt bij het woord spanning aan iets negatiefs gedacht, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.
We zeggen vaak ‘spanning is brandstof’. Want iedereen die opmerkt (het engelse sensing past hier het beste) dat iets anders zou kunnen brengt brandstof in om de organisatie weer een stapje vooruit te helpen.
Spanning wordt vaak als iets negatiefs ervaren. Je kunt er ook anders naar kijken. In feite is spanning informatie over iets. Het is een verschil tussen hoe iets is (vergaderen we hier nou alweer over?) en hoe iets zou moeten of kunnen zijn (ik wil gewoon dat het geregeld is).
Al die spanningen in een organisatie; zoveel data. En wat doen we er eigenlijk mee? Een fractie van de data wordt gebruikt. Of hij wordt gefilterd. Zonde. Want als spanning brandstof is voor je organisatie, dan laat je het toch niet vervliegen bij de koffieautomaat? Of erger nog, dan laat je het toch niet tegen jezelf of de organisatie werken. Dat kan anders. Wat is een spanning in de organisatie voor jou? Lees in het artikel ‘Spanning als brandstof om je organisatie te verbeteren’ hoe je er mee aan de slag kunt gaan.
