In Noord-Nederland komen pioniers en nieuwsgierige mensen regelmatig bij elkaar om ervaringen over zelforganisatie en Holacracy uit te wisselen en van elkaar te leren. Op 19 november waren we te gast bij INDI.nl. De samenvatting van de verhalen die daar gedeeld werden lees je hieronder.

INDI

Sybrand Brouwer richtte 5 jaar geleden INDI, webshop voor technische onderdelen op: ‘ik wilde een transparant en open bedrijf, wendbaar zijn, ondernemerschap stimuleren, talenten benutten en talenten aantrekken anticiperend op veranderende generatie. Studenten van de hogeschool hebben een onderzoek gedaan om te onderzoeken hoe we dat konden gaan doen. De conclusie was eigenlijk alleen maar dat wat we al dachten dat een goede keuze was (zelforganisatie met Holacracy). Daarbij was ik persoonlijk gemotiveerd om voor zelforganisatie te kiezen.

Nu 5 jaar later hebben we 34 medewerkers. Aan de slag gaan met zelforganisatie is een reis. Het is gelukt om de organisatie meer wendbaar te maken en te houden; we hebben nu meer transparantie, werknemersgeluk neemt toe, we zijn slagvaardiger, rollen worden makkelijk opgepakt, de teams zijn functioneel en het is verrassend om te zien wie het makkelijk oppakt. Misschien gingen we in het begin te snel met het aanleren van de techniek en zijn daarbij mensen uit het oog verloren. Dus dat is iets om waakzaam voor te zijn. Als iets duidelijk is, dan is het wel dat het een onomkeerbaar proces is.’

De Volksbank

Eric Dik werkt bij de Volksbank in Utrecht, ‘we willen bankieren met menselijke maat, maar wat dat dan concreet is vonden we moeilijk te benoemen. Dus we gingen op onderzoek uit hoe we dat konden vertalen naar de organisatie. Al snel kwamen we tot een paar punten zoals:
– Verantwoordelijkheden zo dicht mogelijk bij het klantcontact
– Vertrouwen in elkaar en in de klant
– Multidisciplinair samenwerken

We wilden makkelijker meebewegen. In het verleden kwamen ideeën soms van het ‘Hoofdkantoor’ zonder voldoende te toetsen bij de klant. We wilden een verandering in gedrag.

Als team met 6 personen gingen we Holacracy proberen en kozen ervoor om het ‘Vaart’ te noemen. Want binnen de organisatie vonden sommigen het zweverig klinken, maar al snel wordt duidelijk dat het zeker geen kumbaya zingen in een kringetje is, maar juist heel veel structuur en regels. Die olievlek groeide snel binnen de organisatie. Nu is er een intern programma van 15 weken waarbij teams worden opgeleid.

Wat we al snel zagen was dat alles wel wordt blootgelegd maar daarmee niet direct wordt opgelost. Vergaderingen gingen heel veel sneller en leverden meer op. Tegelijk zagen we daardoor ook hoe kinderachtig we eigenlijk altijd in overleggen hadden gezeten door agendapunten te kapen en niet naar elkaar te luisteren.

We zitten nu op een kantelpunt in de organisatie. Zoals bijvoorbeeld de kanteling naar thema’s en klantstromen om multidisciplinair samen te werken. Natuurlijk houden sommige mensen zich stevig vast aan hun bureau en functie, maar de meesten willen pertinent niet terug. Daarin sluit ik me aan bij Sybrand dat het een onomkeerbaar proces is. In het begin kost het geld, dus dat moet er wel zijn. Maar het gaat zich terugverdienen.

We zien wel dat er meer in thema’s in plaats van afdelingen gewerkt wordt. We hebben ambassadeurs nodig binnen cirkels.’

Als zelforganisatie met Holacracy nog helemaal nieuw voor je is, dan is deze pagina een goed startpunt. Daar hebben we de beste filmpjes, evenementen, boeken en trainingen op een rij gezet.

zelforganisatie groningen