Wat is jouw motivatie om ’s ochtends aan het werk te gaan? Als je vindt dat je echt leuk werk hebt, kun je er ook veel meer energie instoppen. Je merkt dan simpelweg dat je meer energie hebt. Als je dagelijks met tegenzin naar je werk gaat is de kans immers ook klein dat je het beste uit je kansen haalt.
Neem bijvoorbeeld Eva. Zij werkt bij een zelfsturende organisatie waar het werk is georganiseerd in (Holacracy) rollen. Eva vervult de Lead Link rol van de Tevreden Klant Cirkel, Klantenservice en Bedrijfsuitjes organisator. Sinds een paar maanden gaat Eva met tegenzin naar haar werk. Ze moppert veel op collega’s. En hoewel ze eerst altijd erg betrokken was bij de Tevreden Klant Cirkel kan het haar nu allemaal niet zoveel schelen wat er gebeurt in de cirkel. Ze doet net genoeg om aan haar verantwoordelijkheden te kunnen voldoen maar van harte gaat het niet. Eva weet dat dit een spanning is en dat ze zelf iets zal moeten doen om weer lekker in haar rollen te komen. Ze vraagt een collega van de HR Cirkel om met haar een rolonderzoek te doen zodat ze kan onderzoeken of ze op de juiste plek zit.
Op de juiste plek = leuk werk
Een kenmerk van lekker lopende teams is dat iedereen op de juiste plek zit. En met de juiste plek bedoelen we dus dat je verantwoordelijkheden hebt die bij jou passen en dat het doel van je werk je energie geeft om het werk te doen.
Een van de belangrijkste factoren voor leuk werk is ‘betekenis hebben’. Mensen hebben er behoefte aan om betekenisvol te kunnen zijn. Stel je eens voor dat je de hele dag aan een tekening van een giraffe zit te werken. Aan het einde van de dag komt iemand langslopen, ziet de tekening en gooit hem bij het oud papier. Hoeveel zin heb je dan nog om de volgende dag weer je energie in het maken van een tekening te stoppen?
Rotklusjes
Bij ‘leuk werk’ hoef je niet direct aan een ontzettend romantisch plaatje te denken. Want elk team of organisatie heeft ook wat klussen die simpelweg gedaan moeten worden. Nu is er vast iemand op de wereld, die die taak leuk vindt om te doen. Maar wellicht heb je niet de middelen om ook daar iemand voor in te zetten. Dan verdeel je die taken over de teamleden of medewerkers. Als die verhouding helemaal scheef gaat en je doet voornamelijk werk waar je niet blij van wordt, dan zit je dus ook niet op de juiste plek.
Oefening rolonderzoek
Voor deze oefening kies je één van je rollen om te onderzoeken. Kies de eerste keer een rol, die veel tijd of energie van je vraagt. Eva bijvoorbeeld besteedt de meeste tijd aan haar Klantenservice rol. In deze oefening laat je je als teamlid coachen door een collega.
De coach stelt de volgende vragen:
- Wil je één Holacracy rol kiezen die je met mij wilt onderzoeken?
- Wat is het doel van de organisatie?
- Wat is het doel van de cirkel waar deze rol in thuishoort?
- Wat is het doel van jouw rol binnen die cirkel?
- Wat zijn je persoonlijke doelen? Qua werk, maar orienteer je gerust breder. Een handige hulpvraag is ‘Waar word je blij van?’.
- Hoe voeden jouw persoonlijke doelen jouw rol? Een hulpvraag kan zijn: ‘Wat is feitelijk zichtbaar van jou in je werk?’ of ‘Hoe kunnen collega’s zien dat specifiek jij deze rol vervult?’
Weet waar jouw persoonlijke brandstof zit
De uitkomst van deze oefening is dat je ervaart hoe jouw persoonlijke doelen de brandstof zijn voor jouw werkrollen. Je krijgt energie van deze oefening en als je dat niet krijgt is dat een goede aanleiding om bij te gaan sturen.
Als Eva met haar HR-collega deze oefening heeft afgerond gaat ze terug naar haar werkplek. Ze heeft nu helder voor ogen dat ze niet zo enthousiast meer is over haar Klantenservice rol. Haar persoonlijke doelen sluiten veel meer aan bij haar rol als Bedrijfsuitjes organisator. Ze besluit dat ze gaat onderzoeken of ze meer organiserende rollen binnen het bedrijf op zich kan nemen. Misschien zelfs wel voor klantevenementen. Eva heeft nu in elk geval weer de energie en een helder beeld van wat zij kan bijdragen aan het doel van de organisatie.

Teamontwikkeling
De oefening rolonderzoek kun je in elke zelfsturende organisatie doen. Het is een laagdrempelige tool voor teamleden om te onderzoeken of ze op de juiste plek zitten. De Energized.org coaches zien deze oefening als één van de tools van zelforganisatie, dat verder reikt dan alleen het organiseren van het werk. ‘Teamontwikkeling’ noemen we dat. We ontwikkelen een aanpak in samenwerking met Peter Kunneman van Licht op de Zaak waarbij je als organisatie deze tools naadloos kunt laten aansluiten op het Holacracy framework.
Geschreven door
Paula Nordhauzen
Energizing Marketing en Events rollen binnen Energized.org.
