holacracy implementatieholacracy implementatie

Holacracy® implementatie

De start voor meer transparantie, ondernemerschap en eigenaarschap

Beginnen je handen al te jeuken om aan de slag te gaan? Als je voor zelforganisatie kiest sta je voor de afweging: Make or Buy. Oftewel wil je als organisatie zelf de manier van zelforganisatie (en de stappen daarnaartoe) uitvinden en maken, of kies je liever voor een kant-en-klare spelregelset zoals Holacracy?

Je wilt aan de slag, maar je zit niet te wachten op weer een reorganisatie. De coaches van Energized.org ondersteunen organisaties bij het maken van de transformatie naar zelforganisatie terwijl de bedrijfsvoering gewoon doorgaat.

De coaches geven duidelijkheid over waar te beginnen, welke stappen gevolgd kunnen worden en hoe het spel gespeeld wordt. Ook dat is onderdeel van een Holacracy implementatie.

Verlies geen tijd en energie aan het ontwikkelen van systemen die het mogelijk maken om zelf te organiseren. Die systemen bestaan al en geven je alle ruimte om zelf de uitvoering te doen zoals het bij jouw organisatie past.

Stuur me de ingekorte versie van de Holacracy spelregels in het Nederlands!

Wat is het resultaat van een Holacracy implementatie voor jouw organisatie?

Onze aanpak resulteert in één of meerdere cirkels die zelfstandig volgens de spelregels van Holacracy kunnen functioneren met:

 • gedistribueerde autoriteit;
 • helderheid over verwachtingen en verantwoordelijkheden (op cirkel- en rolniveau);
 • effectieve en gedisciplineerde overleggen, als vangnet voor autonomie;
 • facilitators uit eigen kring die de overleggen kunnen begeleiden.

Ook mooi meegenomen bij een implementatie:

 • meer ruimte voor ondernemerschap en autonomie;
 • meer aandacht voor en sturing op een expliciete en gemeenschappelijke purpose;
 • een veiliger, sneller en betrouwbaarder gereedschap voor continue verbetering;
 • een hogere mate van control, zonder te controleren;
 • kortere overleggen;
 • meer multi-disciplinaire teams;
 • afname van eventuele ego-dominatie;
 • inspraak voor iedereen;
 • afname van bureaucratie.

De keuze: all-in of modulair

Als je begint sta je voor de keuze om maandag te beginnen met nieuwe rollen, de nieuwe overlegstructuur en alles wat je nodig hebt. All-in gaan betekent dat je begint met een kick-off waarin je met alle medewerkers (of een deel daarvan) rollen gaat maken en de eerste overleggen gaat doen. Je leert door te doen. Tijdens deze kick off ondertekent de voormalige leidinggevende de Holacracy grondwet als signaal dat vanaf dat moment de Holacracy spelregels leidend zijn.

Een meer modulaire aanpak betekent dat je ervoor kiest om eerst één aspect onder de knie te krijgen. Zo bouw je aan een volwaardige Holacracy beoefening door steeds één of een paar bouwstenen te kiezen. Je begint bijvoorbeeld met het formuleren van rollen en pas na een langere tijd de handtekening onder de Holacracy grondwet zet.

De Energized.org kunnen jouw organisatie met beide methodes ondersteunen. Als je iets nieuws gaat leren heb je veel baat bij professionele ondersteuning. Bij de modulaire aanpak kun je de inzet van de coach over een langere periode spreiden. Een ander voordeel van een modulaire aanpak is dat je gevoelsmatig meer tijd hebt om te leren. Je kunt je rustiger op een bouwsteen tegelijk focussen. Daarentegen is het voordeel van de all-in aanpak dat je direct ervaart hoe goed de bouwstenen geïntegreerd zijn en uit ervaring leren we dat iets nieuws leren misschien wel even taai is, maar wel heel goede resultaten oplevert.

Hoe lang duurt een Holacracy implementatie?

De all-in Holacracy implementatie van Energized.org duurt ongeveer een half jaar. In die periode doorlopen we de opstart, implementatie en de evaluatiefase. Je krijgt de technieken goed in de vingers en gaat ze zelfstandig toepassen. Daarna kunnen we je verder begeleiden op basis van uitdagingen die de organisatie dan tegenkomt.

De fases van de Holacracy implementatie in detail

Als je inmiddels al op het puntje van je stoel zit, wil je misschien ook weten hoe zo’n implementatieproces met Energized.org coaches eruit ziet. Dit zijn de fases die we in de implementatiefase doorlopen. Daarbij hanteren we ook graag een agile aanpak waarbij we continu reflecteren en steeds opnieuw kijken welke volgende stap in jouw specifieke situatie nodig is:

Opstart (één tot twee weken)

 • Nulmeting middels een eenvoudige online organisatie-scan (optioneel).
 • Kick off, waarin we stilstaan bij het ‘waarom’ en ‘wat’ van Holacracy, de grondwet formeel aannemen en de implementatie-aanpak toelichten.
 • Rollen workshop, waarin we per cirkel de initiële rollen bepalen, als vertrekpunt voor de werk- en roloverleggen (evt. te combineren met de kick off).
 • Lead Link coaching, om de Lead Link voor te bereiden op zijn/haar rol in de cirkel, de output van de rollen workshop uit te werken in de definitieve startstructuur (in de GlassFrog support tool), en de metrics voor de cirkel te bepalen.

Holacracy implementatie fase

 • Ondersteuning voor de cirkel, met als doel het invoeren van de vaste werk- en rol- overleggen per cirkel, in het begin door ons gefaciliteerd en daarna middels observeren en coachen overgedragen aan een verkozen Facilitator en Secretaris per cirkel.
 • Ondersteuning voor de standaardrollen, met als doel het trainen en coachen van de toegewezen Lead Link en de verkozen Rep Link, Facilitator en Secretaris van elke cirkel.
 • Regelmatige, open Q&A-sessies, om ervaringen, inzichten en uitdagingen in het werken met Holacracy te delen en onze aanpak waar nodig bij te sturen.
 • Training persoonlijk self-management voor alle deelnemers, bestaande uit twee workshops met enkele weken ertussen, toegespitst op de specifieke vaardigheden en gewoontes die nodig zijn om te werken in een radicaal zelfsturende omgeving.

Evaluatie (gemiddeld na vijf maanden)

 • Herhaling van de online organisatie-scan, om te vergelijken met de nulmeting en als input voor de evaluatie.
 • Evaluatie workshop, met als doel om successen te vieren, geleerde lessen te delen en mogelijkheden tot verdere verdieping te identificeren (o.a. op basis van de resultaten van de organisatie-scan).

Terugkomdag (2 tot 3 maanden na evaluatie)

 • Observeren van een aantal overleggen om direct feedback te geven en daarnaast een beeld te vormen van huidige niveau en aandachtspunten.
 • Feedback-sessie (met volledige cirkels of relevante rollen) om bevindingen te delen en concrete aanbevelingen te doen over verdere borging en verdieping van het zelforganiserend vermogen.

Een impressie van een Holacracy opstart traject:

Met een coach krijg je Holacracy sneller onder de knie

Energized.org heeft de meest ervaren Holacracy coaches die er in Nederland zijn. Sinds we de eerste implementatie in Nederland deden bij Springest hebben we veel geleerd door vallen en opstaan. Onze gecertificeerde coaches begeleidden al meer dan 60 organisaties in de transformatie naar zelforganisatie en kennen de meeste valkuilen en succesfactoren. Bovendien hebben we de enige Holacracy Master Coach van Nederland in huis (6e wereldwijd).

We beoefenen het natuurlijk zelf ook en weten dus wat de transformatie voor het individu en de business betekent. Die persoonlijke touch wordt erg gewaardeerd door onze klanten.

koen bunders holacracy coach zelforganisatie profiel
hans van veen zelforganisatie holacracy coach profiel
erik slotboom zelforganisatie agile holacracy coach profiel
diederick janse holacracy coach zelforganisatie profiel

Begin er niet aan…

Dat zeggen we serieus weleens. We weten ook niet alles, maar we weten wél wat qua timing en aanpak werkt voor een Holacracy implementatie. Daarom raden we het weleens af om (direct al) te beginnen met Holacracy. Onze coaches zijn gewoon hartstikke eerlijk en onderzoeken graag met je of je ready to go bent.

Onze klanten

We zijn er trots op dat we meer dan 120 organisaties hebben mogen begeleiden bij hun Holacracy implementaties, dit zijn een paar van onze klanten:

Het moest anders. Holacracy is dynamisch en ‘adaptable’.

voys holacracy ervaringJorg Vletter, Voys

Door Holacracy wordt talent van mensen zichtbaar die anders verborgen was gebleven, dat maakt me ontzettend trots.

daphne jongeel puntp holacracyDaphne Jongeneel, PuntP

Met de beschrijving van rollen wordt ieders verantwoordelijkheid woordelijk vastgelegd. Zulke rollen kunnen zo ver gaan als ‘het optuigen van de kerstboom’ tot ‘het voeren van sollicitatiegesprekken’, duidelijk is in ieder geval wat wiens taak is.

holacracy ervaring nederland bedrijfTom van der Lubbe, Viisi

Zin om aan de slag te gaan?

Onze Holacracy implementatie is voor iedere organisatie (of deel van een organisatie), die een bewust besluit heeft genomen om ‘all in’ te gaan met Holacracy en de basisbeginselen van zelforganiserend werken onder de knie wil krijgen en zich realiseert dat daar hulp bij nodig is. Wil je weten hoe je met ons aan de slag kunt of heb je vragen? Neem even contact op. We horen graag van je.