Wat een Lead Link
NIET doet

Een praktische Holacracy® handleiding voor op de werkvloer

Over de verantwoordelijkheden van een Lead Link bestaan nogal wat misverstanden. Hieronder benoemen we een paar veel voorkomende verwachtingen, die niet bij een Lead Link horen.

Twijfel je? Check dan altijd even welke verantwoordelijkheden omschreven staan bij een rol.

lead link niet doen holacracy

Wat de Lead Link NIET doet

 • Toewijzen van werk (oftewel anderen zeggen wat ze moeten doet).In plaats daarvan moet een Lead Link projecten aanvragen, of die projecten prioriteren, of vragen stellen, zoals “wat prioritiseer je hierover?” “Wat zijn tegenwerkende factoren?” Of “hoe kan ik helpen?”
 • Besluiten nemen voor anderen, iets goedkeuren, zijn of haar zegen geven of veto uitspreken over beslissingen. In plaats daarvan moet een Lead Link zeggen: “Ik heb geen bevoegdheid om dat voor jou te bepalen.” Optioneel kunnen ze toevoegen: “… als je mijn mening wilt horen, ben ik blij om het te delen, maar het is gewoon mijn mening. Gebruik het als informatie bij het nemen van je eigen beslissing.”
 • Spanningen of problemen oplossen voor anderen. In plaats daarvan kan de Lead Link als iemand een probleem voorlegt, vragen: “Dus, wat heb je nodig?”. Kom niet in de verleiding de om heldhaftig verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van hun probleem. Help met suggesties of door te vertellen welk pad gevolgd kan worden, maar doe dat niet voor eerstvolgende acties of projecten op basis van een spanning die door iemand anders ingebracht wordt.
 • Werving en selectie, medewerkers ontslaan of compensatie bepalen voor cirkelleden. In plaats daarvan zou de organisatie domeinafspraken moeten hebben voor deze functies die de Lead Link niet betreffen (voorbeelden zijn te vinden in de Holacracy “App Store”). De Lead Link kan iemand wel verwijderen van een rol in de cirkel, maar dat is meer als een coach die een speler uit het spel haalt, maar niet uit het team.
 • Veel werk in de cirkel. Een Lead Link zou slechts ongeveer 10% van de tijd van de persoon moeten opnemen. De overige 90% zal in andere rollen zijn. Als iemand meer dan 10% tijd besteedt in de Lead Link rol, is het waarschijnlijk dat ze werk verrichten dat eigenlijk bij nieuwe rollen thuis hoort, die dus voorgesteld moeten worden in het roloverleg.

Laat ons weten welke informatie je zoekt:

  Naam

  E-mail adres

  Vraag, opmerking of suggestie

  Foto boven: Holacracy kick-off bij Voiceworks

  Al duizenden mensen kochten het eerste Nederlandse boek over Holacracy

  Getting Teams Done introduceert de Holacracy® methode waarmee leidinggevenden, teamleiders managers en zelfsturende professionals de teamproductiviteit naar een hoger niveau kunnen tillen. De methode leert je om de ontstane spanningen om te zetten in constructieve verandering. In oktober verschijnt het boek in ‘t Engels.

  Bestel ‘Getting teams done’ op Bol.com

  wat is Holacracy uitleg boek