Het verkiezingsproces: veelvoorkomende fouten (en tips!)

Een praktische Holacracy® handleiding voor op de werkvloer

Welke fouten zien we vaak bij het Integratieve Verkiezingsproces en we geven je tips om die fouten te voorkomen.

integratieve verkiezingsproces holacracy

Veelvoorkomende fouten bij het verkiezingsproces

 • De bezwarenronde overslaan en de nominatie accepteren na het tellen van de stemmen.
 • Het wijzigen van je stem niet toestaan (oftewel een tweede nominatieronde).
 • De genomineerde de gelegenheid geven om aan te geven dat hij/zij niet wil vóór de bezwarenronde.
 • Zeggen waarom je NIET voor iemand anders stemt (je mag alleen delen waarom je wel voor jouw genomineerde stemt).
 • Niet de verkiezingen EERST doen bij het roloverleg als daar om gevraagd wordt (je hoeft ze enkel eerst te doen als dat gevraagd wordt).
 • De Facilitator is niet in staat om alle reacties en discussies over potentiële kandidaten of nominaties voor en tijdens de eerste nominatieronde af te kappen.
 • Niet duidelijk stemmen: proberen te onthouden van een stem of meerdere personen in dezelfde ronde te benoemen.
 • Niet zorgen voor het geheimhouden van de nominaties tijdens de eerste ronde tot ze gedeeld worden. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat iedereen individueel nomineert zonder invloed van de nominaties van anderen.
 • Niet vragen naar de de reden voor een nominatie. Het antwoord ‘geen reden’ is een geldig antwoord. Maar de Facilitator hoort te vragen “wie nomineer je en waarom?”.
 • Niet de genomineerde als laatste vragen tijdens de bezwarenronde.
 • Het kiezen van niet-aanmerk komende personen zoals: Lead Link-rolvervuller als Rep Link of Facilitator, of iemand die geen cirkellid is (dit kun je simpelweg herstellen door een ‘niet-geldige governance uitkomst’-bezwaar te maken.

Tips verkiezingsproces

 • Alleen cirkelleden komen in aanmerking voor verkiezingen. De Lead Link kan echter iemand buiten de cirkel uitnodigen om een cirkellid te zijn als een “speciale afspraak” (Grondwet artikel 2.3.4). Zo kan dit bijvoorbeeld gebruikt worden om een ervaren Facilitator te kiezen als niemand in de kring de ervaring heeft. BELANGRIJK: De uitnodiging van de Lead Link moet worden gedeeld binnen een redelijke termijn voorafgaand aan de vergadering waarin de verkiezing plaatsvindt
 • Tijdens het verkiezingsproces geeft de Facilitator een termijn voor elke verkiezing aan. Nadat een termijn is verstreken, is de Secretaris verantwoordelijk voor het snel in gang zetten van een nieuwe verkiezing voor die verkozen rol. Echter, zelfs voordat een termijn is verstreken, kan een kerncirkellid een nieuwe verkiezing in gang zetten met behulp van het in artikel III, 2.5.2 van de Grondwet omschreven proces.

Laat ons weten welke informatie je zoekt:

  Naam

  E-mail adres

  Vraag, opmerking of suggestie

  Al meer dan 3.000 mensen kochten het eerste Nederlandse boek over Holacracy

  Getting Teams Done introduceert de Holacracy® methode waarmee leidinggevenden, teamleiders managers en zelfsturende professionals de teamproductiviteit naar een hoger niveau kunnen tillen. De methode leert je om de ontstane spanningen om te zetten in constructieve verandering. In oktober verschijnt het boek in ‘t Engels.

  Bestel ‘Getting teams done’ op Bol.com

  wat is Holacracy uitleg boek