Als je begint met Holacracy krijg je de vraag “Wat heb je nodig?” vaak om je oren geslingerd. Deze vraag helpt je om je spanning te verwoorden (het verschil tussen hoe iets is en hoe het zou kunnen zijn) en activeert je om na te denken over hoe je de spanning kunt oplossen.

De vraag crisp and clear beantwoorden is verdraaid lastig, vooral als je net gestart bent met Holacracy. Je probeert je gedachten helder te krijgen en voelt je onbekwaam in het verwerken van je spanningen. En da’s een oncomfortabel gevoel. Klagen bij de koffiemachine is makkelijker. Op de korte termijn dan. Want daar bereik je weinig (positiefs) mee in the long run. Wat is de wijsheid achter de vraag?

Wat heb je nodig? = Wat heeft de purpose nodig?

In Holacracy is de purpose de baas. Voelen, denken en handelen naar wat jouw rollen nodig hebben betekent voelen, denken, handelen naar wat de purpose van de organisatie nodig heeft. Dat betekent dat alle spanningen die gevoeld worden relevant zijn. Het is brandstof om dingen beter te maken. Neem jezelf serieus in de rollen die jij leidt.

Eigenaarschap

Het draait om wat jij nodig hebt in je rollen. Een ander gaat het niet (meer) oplossen voor je. Zeuren en klagen wordt ongemakkelijk. Steek je energie in uitvogelen wat je in jouw rol nodig hebt om verandering in gang te zetten. Natuurlijk betrek je daar andere rollen bij en kunnen andere rollen helpen. Je werkt samen aan purpose. Maar zoek niet naar consensus; take your stand.

Een bewuste bijdrage leveren

Holacracy vraagt veel van je. Namelijk dat je zelf een bewuste bijdrage levert aan het geheel. Na een tijd gaat dat vanzelf. Je blijft niet meer met spanningen zitten, je vraagt je af wat je rollen nodig hebben en gebruikt de tools die Holacracy je geeft om dit te verwerken. Samenwerken wordt fijner en de organisatie veel dynamischer. Dat is beter voor jezelf én voor de purpose.

Auteur

Esther Teunissen is certified Holacracy coach bij Energized.

Esther Teunissen