In Holacracy organisaties vind je geen personeelsmanagers. In een holacratische organisatie is is iedereen verantwoordelijk voor zijn of haar eigen rol. Iedereen wordt ondernemer binnen zijn eigen werkzaamheden. En als je zo’n rol neemt neem je ook eigenaarschap voor je rol. Bij het aannemen van nieuwe mensen ga je dus als organisatie anders je vacatures opstellen. Ook heeft Holacracy invloed op het selectieproces en de sollicitatieprocedure. Er zijn echter geen vastgestelde regels voor. In de Holacracy grondwet wordt dit onderwerp niet besproken.

Selectieproces bij een holacratische organisatie

Gabriela sprak met Joris Engbers van DevHouse Spindle over hun aanpak bij het selectieproces. Developers binnen dat bedrijf ervaren zelf of er behoefte is aan meer mankracht. De developers kijken niet alleen naar de technische kwaliteiten. Ze bekijken ook de ‘soft side’ zoals dus vanuit de bedrijfscultuur of iemand een goede ‘fit’ zou zijn. Vervolgens stappen ze naar de Lead Link om te informeren naar de mogelijkheden. Vervolgens is er een rol die gaat over salarissen en een rol Interview Coördinator om te checken of het in de planning uitkomt.

Het hele verhaal van Joris lees je in het artikel van Gabriela. Zij schreef er een uitgebreid artikel over op Medium. How Do You Hire In a Self-organizing Company? About Holacracy-style Hiring.