Foto van Koen Bunders

Dit blog is geschreven door: Koen Bunders

17 September 2024

‘Founder mode’ of ‘Manager mode’?

Aan het begin van deze maand was er veel aandacht voor het artikel ‘Founder Mode’ van Paul Graham, n.a.v. een presentatie van Brian Chesky (co-founder van Airbnb).

Het advies dat oprichters vaak krijgen om hun organisatie te laten groeien luidt ‘Verzamel goede mensen om je heen en geef ze ruimte om hun werk te doen.’ Veel oprichters hebben de ervaring dat dit juist desastreuze gevolgen heeft gehad voor hun organisatie.

Paul schrijft dat er twee manieren zijn om je organisatie te besturen: ‘Founder mode’ of ‘Manager mode’. Hmm… Werkelijk? Telkens als ik zo’n ‘of dit …, of dat …’ statement zie word ik nieuwsgierig of er niet ook een ‘en dit …, en dat …’ mogelijkheid bestaat. Maak kennis met Holacracy.

Toegegeven, ‘There are things founders can do that managers can’t, and not doing them feels wrong to founders, because it is’, en andersom geldt dat natuurlijk ook. Kortom, in ieder perspectief zit waarde (‘Niemand is slim genoeg om het 100% mis te hebben’, hoorde ik ooit iemand zeggen.) 

Wat ik in het ‘Founders mode’ artikel denk te lezen is dat er één perspectief (in dit geval ‘Manager mode’) te dominant wordt, ten koste van een ander perspectief (in dit geval ‘Founder mode’) en hoe schadelijk dat is. Mijn stelling is dat dit altijd waar is; je wil nooit dat er slechts één perspectief gaat domineren ten koste van andere perspectieven. 

Zou het niet mooi zijn als in jouw organisatie verschillende perspectieven gehoord kunnen worden, maar ook snel, veilig en betrouwbaar geïntegreerd kunnen worden ten dienste van de missie van de organisatie?

Ik denk dat ik een besturingsmodel ken waarmee dit mogelijk is. Sterker nog, dit besturingsmodel is ontstaan om precies dat te doen. Maak kennis met Holacracy.

Als oprichter ken je dit dilemma: je hebt ongelofelijk veel kennis, ervaring, wijsheid, maar wil anderen in de organisatie niet te veel domineren. Durf je je leiderschap te ‘ownen’? Te vaak laten oprichters te veel van zichzelf weg, om niet te veel op de tenen van anderen te staan (of vanwege goedbedoelde adviezen). Heel begrijpelijk, maar ook hartstikke zonde voor het potentieel en succes van de organisatie, als je het mij vraagt.

Overigens, dit dilemma is helemaal niet uniek voor oprichters alleen. Dit dilemma wordt op allerlei lagen in de organisatie gevoeld, niet alleen door oprichters.

Waar kies je voor in dit dilemma? Domineren? Of ruimte geven en daarmee jezelf weglaten? Hoezo ‘of dit…, of dat…?’.

Holacracy Practitioner Training

Energized.org is de enige Nederlandse Holacracy Provider die de Holacracy Practitioner Training aanbiedt. De Practitioner Training is een training met open inschrijving. De training duurt 4,5 dag.

€ 3.495 ex BTW

Het ‘slappe midden’ tussen het een en het ander is iedereen een stem geven en via allerlei consensus technieken tot overeenstemming komen. Deze oplossing brengt veel goeds, maar kent ook een schaduwkant omdat het vooral enorm vertragend werkt.

Hoe kan de oprichter (en ieder ander persoon in de organisatie!) z’n volle autoriteit nemen, en leiderschap tonen, zonder daarbij iets van zichzelf weg te geven, maar ook zonder daarbij bang hoeft te zijn om op de tenen van anderen te gaan staan? Ofwel: Hoe maak je iedereen in de organisatie (inclusief de oprichter) machtig en krachtig?

Met Holacracy definieer je daarvoor duidelijke rollen met duidelijke grenzen. Autoriteit ligt niet meer bij een persoon, maar wordt gedistribueerd naar verschillende rollen. Een rol beschrijft waar iemand over gaat. Binnen je rol mag je ieder besluit nemen en iedere actie nemen. Ga geen baas vragen of het mag. Ga geen vergadering beleggen om het aan je team te vragen. Neem eigenaarschap voor je rol. Leid de rol. Neem acties, neem beslissingen. Gebruik je autoriteit en ‘own’ it.

En nu komt het: Zodra iemand anders in de organisatie daar last van heeft, kan er een proces gebruikt worden zodat ze kunnen aangeven ‘He, dat gebruik van jouw autoriteit zit mij in de weg om het werk van mijn rol goed te kunnen doen. Ik heb iets meer autoriteit nodig, of jouw autoriteit moet enigszins beperkt worden.’ Op die manier wordt doorlopend gezocht naar een autoriteitsstructuur die voor ons allemaal werkt, zodat iedereen vrij zijn rol kan pakken en niet hoeft te twijfelen bij het gebruik van autoriteit.

____________

Wil je meer weten over het besturingsmodel van Holacracy, en nieuwsgierig hoe jij kunt bouwen aan een cultuur van eigenaarschap in jouw organisatie? Van 18 t/m 22 november geven Rosien van Toor en ik dé training om diepgaand kennis en ervaring op te bouwen met deze manier van bestuur en ontwikkeling. Meer informatie vind je hier.