Teamontwikkeling
met SCT®

De menselijke kant van zelforganisatie

De menselijke kant blijft onderbelicht bij zelforganisatie!’ dat horen we regelmatig. En dat begrijpen we. Want de aandacht gaat vaak al snel uit naar het organiseren van het werk. Energized.org wil organisaties breder ondersteunen dan met Holacracy alleen.

Bij Energized.org zijn we op onderzoek gegaan met het vraagstuk ‘hoe gaan we als mensen met elkaar om’. Daarbij zijn we zelf als proefkonijnen aan de slag gegaan met ons eigen team. Dat deden we met Peter Kunneman van Licht op de Zaak. Hij heeft ons bekend gemaakt met Systems-Centered® Training (SCT®).

Wat is SCT®

SCT® biedt praktische en systematische methoden die gericht zijn op ontwikkeling en innovatie, met oog voor de ruimere context: bijvoorbeeld een bedrijf, team of relatie. Het biedt aanknopingspunten om systemen te begrijpen en te beïnvloeden. Onszelf, een groep of team als een systeem zien, helpt ook in het vormgeven van effectieve en plezierige relaties.

De basis ligt in de wetenschap. Het is een toepassing van de ‘Theorie van Levende Menselijke Systemen’, die werd ontwikkeld door dr. Yvonne Agazarian.

Wat wij waarderen aan Systems-Centered Training®:

  • de wetenschappelijke basis (sterk fundament)
  • systeembenadering
  • de herkenbaarheid van het rol-doel-context model (vanuit Holacracy)
  • de directe toepassingsmogelijkheid
“De start van de sessies voelde voor mij onwennig en intensief. De kracht was meteen duidelijk . De oefeningen en practice kruipen ‘onder je huid’. In de eerste periode waren mijn hoofd en hart enorm aan het puzzelen hoe alle onderdelen samen komen en wat het oplevert. Uiteindelijk geeft SCT je een helder beeld van waar je staat in je teamontwikkeling. En het reikt je als team een taal en toolkit aan om spanningen te processen en bespreken die niet in de organisatie liggen, maar op persoonlijk en interpersoonlijk vlak.”
Hans van Veen, Energized.org

Voorproefje: de Taster Teamontwikkeling

Ben je nieuwsgierig naar deze systemische aanpak van groepsontwikkeling? We bieden een in-company Taster aan waarbij je zelf kunt ervaren hoe je met verschillen en veranderingen om kunt gaan.

Meer over Taster Teamontwikkeling

Trainers

De coaching wordt verzorgd door Peter Kunneman (voorzitter van de vereniging SCT® Nederland), die reeds vele organisaties heeft ondersteund met teamontwikkeling en conflictoplossing.

Diederick Janse is naast Holacracy trainer en coach ook erg geïnteresseerd in SCT®. Binnen Energized.org vervult hij momenteel de SCT®-rol.

peter kunneman teamontwikkeling sct
Diederick Janse Energized.org

Videos

Cases

Artikelen

Meer lezen over teamontwikkeling

Peter schreef eerder al een artikel over weerstand bij grote veranderingen in de organisatie.

En we maakten samen een verslag van onze eigen ervaringen als team in het artikel Is Energized.org in groepstherapie?.

Het meest toegankelijke boek over is SCT in action, Applying the Systems-Centered Approach in Organizations. Deze is verkrijgbaar als ebook en paperback.

Mogelijkheden voor mijn organisatie bespreken

SCT® and Systems-Centered® are registered trademarks of Dr. Yvonne M. Agazarian and the Systems-Centered Training and Research Institute, Inc., a non-profit organization.