Eerste aanbod

Workshop ‘Aan de slag met rollen’

€799,- ex. BTW

Bouwen aan een cultuur van eigenaarschap begint bij duidelijkheid. Wie doet wat, en waar ben je dan precies eigenaar van? Wat mogen we van elkaar verwachten?

Waar traditionele organisaties deze vragen beantwoorden met functie-omschrijvingen, kiezen we bij zelforganisatie voor een andere oplossing: rollen. Die zijn kleiner, flexibeler en relevanter voor het dagelijks werk.

N.B. Voor een aantal organisaties die een positieve bijdrage leveren aan de wereld en met wie wij ook graag willen werken bieden we dit gratis aan. Neem contact op of je daarvoor in aanmerking komt.

Het werken met rollen biedt een aantal voordelen t.o.v. het functie-denken:


✅ Rollen zijn kleiner en daarmee specifieker (waarmee je de complexe realiteit beter vangt – mensen vervullen eigenlijk altijd meerdere rollen)

✅ Rollen zijn actueler, omdat ze makkelijker en vaker kunnen worden aangepast

✅ Rollen zijn relevanter, omdat ze worden geschreven door degenen die het werk doen (meer eigenaarschap)

Hoe werkt het?

icon

Stap 1:
Afspraak maken

Neem contact met ons op om de workshop direct te plannen. Je bereikt ons via [email protected] of door even te bellen naar 085-13017195!

icon

Stap 2: Voorbereiding

Alle teamleden houden twee weken bij wat hun activiteiten zijn ter voorbereiding op de workshop.


icon

Stap 3:
Workshop, deel 1

In de eerste helft van de workshop brengen we in 2,5 uur samen de rollen en verantwoordelijkheden in je team in kaart.

icon

Stap 4:
Workshop, deel 2

In het tweede deel maak je in 1,5 uur kennis met een andere manier van overleggen

icon

Stap 4:
Resultaten

We zetten de rollen en verantwoordelijkheden in overzichtelijke software waar je toegang toe krijgt.

icon

Stap 5:
Een volgende stap?

Een volgende stap?: Wij denken met jullie mee over wat voor jullie de volgende stap is. Als er vragen zijn, laat het ons dan weten!

Wat levert het op?

icon

Inzicht

Je team heeft kristalhelder hoe de rollen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden verdeeld zijn

icon

Kennis

Elk teamlid weet waar hij of zij eigenaar van is en hoe dat in relatie staat tot de doelen van het team

icon

Inspiratie

Het team maakt kennis met een effectieve manier van overleggen, waarin eigenaarschap en rollen centraal staan

Veelgestelde vragen

Twijfel je nog of heb je nog vragen? We hebben de meest voorkomende vragen voor je hieronder gezet!

Voor wie is dit (niet) geschikt?

De workshop is bedoeld voor een team, ofwel een groep mensen van 5 tot 15 mensen die dagelijks samenwerken aan een gedeeld doel. De workshop is niet geschikt voor een groep mensen die geen team vormen, noch voor een groep groter dan 15 mensen.

Kunnen we de workshop ook opsplitsen in twee kortere werksessies?

Een bijeenkomst van 4 uur levert het meeste op, omdat je dan direct de toepassing ziet van de beschreven rollen in het teamoverleg. Mocht het echt niet lukken om je team team 4 uur vrij te maken, dan kunnen we de workshop ook opsplitsen in een eerste sessie van 2,5 uur (intro en rollen beschrijven) en een tweede sessie van 1,5 uur (teamoverleg en volgende stappen).

Hoeveel mensen kunnen er meedoen?

De workshop is gericht op teams van 5 tot 15 mensen. Bij (veel) meer mensen werkt het beter om per team een aparte workshop te plannen. Als jouw situatie afwijkt, neem dan even contact op, dan kijken we samen wat er wel kan.

Hoe bereiden we ons voor op de workshop?

We sturen je team enkele weken van tevoren instructies voor het individueel bijhouden van ieder’s eigen werkzaamheden. Dit kost 5 minuten per dag en vormt de input voor het beschrijven van de rollen tijdens de workshop. Verder doen we tijdens de workshop een korte versie van een regulier teamoverleg, maar dan in een andere vorm. Hiervoor geldt de normale voorbereiding, bijv. om voortgang te kunnen rapporteren of actuele onderwerpen te agenderen.

Hoe ziet de workshop er concreet uit?

De workshop duurt 4 uur en kan zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven worden, bij voorkeur op locatie maar optioneel online. We beginnen met een korte introductie van het werken met rollen. Daarna begeleiden we het team in een aantal stappen om ieder’s eigen werkzaamheden te vertalen naar een gezamenlijk overzicht van de rollen en verantwoordelijkheden. We koppelen namen aan de rollen op basis van de huidige situatie. Vervolgens begeleiden we een kort overleg waarin we de rollen direct toepassen, in een vorm waarin eigenaarschap en rolbewustzijn centraal staan. We ronden de workshop af met een gezamenlijke reflectie op de inzichten en vervolgstappen.

Bij wat voor soort organisaties hebben jullie dit eerder gedaan?

We hebben deze workshop met meer dan duizend mensen in tientallen organisaties gedaan, van klein tot groot en van, bedrijfsleven tot NGO tot overheid. Zo gingen Voys, de belastingdienst, Bol, GGD IJsselland, Wereld Natuur Fonds, Great Place to Work, KPN, Inspectie Leefomgeving en Transport, Viisi, democratische school De Ruimte, SnappCar, Travers Welzijn, Vattenfall en nog vele anderen jullie voor!

Zit ik na de workshop nog ergens aan vast?

Nee, de workshop is geheel vrijblijvend!

Hoe gaan we hier na de workshop mee verder?

Wat leuk dat je er verder mee wilt gaan! Daar helpen we je natuurlijk graag bij. We geven aan het einde van de workshop tips en materialen om het werken en overleggen vanuit rollen verder eigen te maken. Verder hebben we veel ervaring met het stap-voor-stap uitbouwen van roldenken naar gedeeltelijke of volledige zelforganisatie, in een team of in de hele organisatie. We denken graag mee wat een passende vervolgstap voor jouw team en organisatie kan zijn.

Wie bieden dit aan?

Je bent waarschijnlijk benieuwd bij wie je terecht kunt voor deze workshop. Gelukkig kun je bekijken wie bij ons de juiste expertise heeft om je goed verder te helpen!

Foto van Ellen Maassen

Ellen Maassen

Ellen Maassen combineert inzichten van Holacracy en burgerberaden om organisaties te helpen met gezamenlijk én efficiënter beslissen en handelen.

Foto van Koen Bunders

Koen Bunders

Koen Bunders is niet alleen een ervaren Holacracy coach, maar ook een gepassioneerde trainer. Hij is als geen ander goed in een precieze en zorgvuldige implementatie van Holacracy.

Foto van Rosien van Toor

Rosien van Toor

Rosien heeft jaren ervaring in holacratische organisaties en kent dus de uitdagingen waar organisaties voor komen te staan nádat ze met succes de stap hebben gemaakt naar zelforganisatie.

Foto van Diederick Janse

Diederick Janse

Diederick bracht in 2007 Holacracy naar Nederland en is een door de wol geverfde zelforganisatie coach en trainer.

Heb je toch nog vragen?

Wij willen graag kennis met je maken. Vul onderstaand formulier in of bel gewoon naar 085-13017195.

Contact form

Name(Required)