Effectief overleg
Kort en krachtig vergaderen geeft je meer tijd en ruimte om je energie en tijd in te zetten voor het werk van de organisatie. Een bekend onderdeel van Holacracy is de structuur van de meetings.
Het Werkoverleg en het Roloverleg gaan als een rode draad door Holacracy heen. De eerste is een frequent overleg dat zich richt op het (operationele) werk in de organisatie. Het Roloverleg vindt minder vaak plaats en gaat over het werken aan de organisatie (organisatieontwikkeling). Een facilitator begeleidt de overleggen volgens een strak schema.
Werkoverleg
Frequent overleg dat zich richt op het (operationele) werk in de organisatie.
Het Werkoverleg voer je regelmatig, met de rollen in je cirkel. De agenda maak je ter plekke, op basis van de aanwezige spanningen. Je werkt met echte data en feiten, in het hier en nu. Spanningen verhelder je en je geeft aan wat je nodig hebt om door te kunnen. Alle spanningen komen aan bod. Het is de taak van de facilitator dat dit binnen de tijd gebeurt.
Roloverleg
Een minder frequent overleg dat zich richt op organisatieontwikkeling: het ‘bouwen’ of het werken ‘aan de organisatie’.
Iemand met een spanning in het Roloverleg, doet een voorstel om deze op te lossen. Via een proces van integratieve besluitvorming kijk je of het voorstel een stap vooruit is voor de organisatie. En of het niet schadelijk is. Iedereen heeft een stem en mag een bezwaar tegen het voorstel inbrengen. Een bezwaar is geldig, wanneer deze voldoet aan diverse criteria. Het voorstel is een besluit, als deze voor iedereen werkbaar is.
Hoe klein de stap voorwaarts ook is: de organisatie evolueert steeds verder. De besluiten zijn niet in beton gegoten. Bij ieder Roloverleg kan iemand vanuit een spanning die hij of zij heeft een nieuw voorstel doen.