Immersion

immersion training zelforganisatie leerweg

Dompel je onder in de wereld van zelforganisatie en ontdek wat het voor jouw organisatie kan betekenen

Hoe maak je zelforganisatie tot een succes? In deze leerweg leggen we de grondbeginselen uit en richten we ons op groeiende ICT bedrijven in heel Nederland.

Ons doel is om:

  • je rijkelijk te informeren
  • zelf zelforganisatie te laten ervaren
  • een eerlijk beeld te laten zien.

‘Immersion’ betekent onderdompeling en dus laten we je in aanraking komen met alle aspecten van zelforganisatie. Je ontdekt wat de kracht is van een heldere structuur met doelen en hoe je dat inricht binnen zelforganisatie. Ook delen we welke uitdagingen je tijdens het veranderproces kunt verwachten.

In een tijdsbestek van 3 maanden volg je een trainingsdag, doe je twee bedrijfsbezoeken en onderzoek je met een ervaren coach of zelforganisatie inderdaad bij jouw organisatie past.

Je krijgt dus vooral een praktisch beeld van het werken met een regelset voor zelforganisatie  zoals bijvoorbeeld Holacracy® en hebt genoeg informatie om te beslissen of jouw eigen organisatie er klaar voor is.

Resultaat

Je hebt een helder beeld van wat zelforganisatie is en waar wel en waar niet een ready to go structuur voor is.

Je hebt kunnen ervaren wat zelforganisatie op de werkvloer is.

Je kunt een geïnformeerde keuze maken voor jouw organisatie.

Voor wie

Deze leerweg is voor eigenaren en ondernemers die een andere manier van organiseren willen onderzoeken. Werk je als manager in een organisatie waar teams veel ruimte tot zelfsturing krijgen? Dan sluit deze leerweg ook aan. Net als voor HR-managers.

Tijdsbestek

Binnen een tijdsbestek van 3 maanden trek je op met een groep gelijkgestemden en een ervaren trainer.

Opbouw leerweg zelforganisatie

Introductiedag

Tijdens een introductiedag lichten we de belangrijkste principes toe en gaan we een simulatie van een roloverleg doen. Je leert de belangrijkste begrippen en ervaart zelf het effect van het werken in autonome rollen, het verschuiven van macht van managers naar teams, samen besluiten nemen zonder vast te lopen en radicaal transparant zijn naar elkaar.

Bedrijfsbezoeken

We bezoeken gezamenlijk 2 organisaties om een kijkje op de werkvloer te nemen. Deze bedrijfsbezoeken duren elk maximaal een dagdeel.

1-op-1 gesprek met een ervaren coach

Tijdens dit gesprek doe je een organisatie scan en onderzoek je welke obstakels er zijn om te beginnen met zelforganisatie. Hier kunnen verwachtingen afgestemd worden en kun je alle specifieke vragen voor jouw bedrijf stellen.

Leesvoer

We sturen je bij inschrijving het boek ‘Getting Teams Done’ van Diederick Janse en Marco Bogers op. Het kan helpen als je deze voor de leerzone gelezen hebt.
Ook ontvang je van ons een poster met het ontwikkelpad ‘zelforganisatie’ en overlegkaarten met de spelregels voor een efficiënt werkoverleg en roloverleg.

Blok 1: Introductiedag

  • Mindset: uitgangspunten van zelforganisatie
  • Theorie 1: wat is zelforganisatie wel en wat niet
  • Theorie 2: zonder grenzen geen vrijheid: de rol van structuur en discipline in zelforganisatie
  • Simulatie overleg van een zelforganiserend team
  • Theorie 3: hoe verloopt het veranderproces
  • Quiz: spelvorm voor beter begrip van de theorie

Blok 2: Bedrijfsbezoeken

All-in zelforganisatie in het wild: bedrijf 1
All-in zelforganisatie in het wild: bedrijf 2

Tijdens deze bezoeken ligt de nadruk op de praktijk en hebben we speciaal aandacht voor ontwikkeling van leiderschap en ondernemerschap op de werkvloer.

Blok 3: Gesprek met een coach

Past zelforganisatie bij jouw bedrijf?
Organisatie scan
Verwachtingen helder maken
Tegenwerkende factoren in kaart brengen
Vragen en vervolgstappen bespreken

De trainer

Het programma wordt begeleid door Diederick Janse. Hij is gecertificeerd trainer en Master coach. Diederick was de eerste die in Nederland aan de slag ging met Holacracy en begeleidde Springest als eerste organisatie. Later richtte hij met Koen Bunders Energized.org op en inmiddels hebben de coaches meer dan 120 organisaties begeleid bij de eerste stappen naar zelforganisatie. Als professionals hebben zij veel kennis over het onderwerp maar zijn bovenal ook zelf beoefenaars.

Diederick Janse Energized.org

Samen met Marco Bogers schreef hij het boek Getting Teams Done over teamproductiviteit. Van het boek zijn inmiddels meer dan 6000 exemplaren verkocht.

Klanten waarderen het erg van Diederick dat hij eerlijk is, een onderzoekende houding heeft en veel eigen ervaring in kan brengen.

Investering

De prijs van deze leerweg is afhankelijk van een aantal factoren. Op dit moment wordt Immersion enkel samengesteld op verzoek. Informeer gerust naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Locatie

Introductiedag
Deze doen we centraal in Nederland, waarschijnlijk in de omgeving Utrecht.

Bedrijfsbezoeken
Kan door heel Nederland zijn.

1-op-1 gesprek met coach
Bij jouw eigen organisatie.

holacracy taster uitleg wat is holacracy
holacracy taster uitleg wat is holacracy
holacracy taster uitleg wat is holacracy
holacracy taster uitleg wat is holacracy

Wat anderen zeggen over zelforganisatie, onze trainers en ons aanbod

Laten we samen onderzoeken op de Leerweg Gestructureerde Zelforganisatie toegevoegde waarde heeft voor je.