Wij bouwen met jou aan een cultuur van eigenaarschap
Wij geloven we in de kracht van een organisatie, team of gemeenschap waarin iedereen zich eigenaar voelt. Samen met jou bouwen we een cultuur waarin betrokkenheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid centraal staan. Dit doen we al meer dan 10 jaar voor tientallen organisaties.
Wij zijn een coöperatie
Door de tijd heen heeft Energized al verschillende juridische vormen gehad, afhankelijk van wat op dat moment het beste paste. Op dit moment zijn we een coöperatie met zelfstandige leden. Binnen onze coöperatie vervullen we verschillende rollen die bijdragen aan onze purpose, zoals het coachen van organisaties in zelforganisatie.
We werken continu samen aan onze organisatie om deze te verbeteren en om te innoveren. We staan altijd open voor aanpassingen in onze werkwijze om de purpose van onze organisatie optimaal te dienen. Hieronder volgt een overzicht van enkele praktijken die ons helpen effectief samen te werken.
We practise what we preach
Bij ons is het motto: ‘we eat our own dog food‘. Wij zien onszelf als een levend laboratorium waar we voortdurend experimenteren, innoveren en focussen op de menselijke kant van organisaties. Alles wat we in onze toolbox hebben, passen we zelf toe. Dit geeft ons een uniek inzicht in de uitdagingen van nieuwe organisatievormen. Dankzij onze ervaring bieden we rust en expertise om je door de hoogte- en dieptepunten van zelforganisatie te begeleiden.
Wij werken met Holacracy
We gebruiken zelf als organisatievorm Holacracy. Dit is een specifieke vorm van zelforganisatie met een gestructureerde set regels.
Elke maandag houden we een werkoverleg, en indien nodig, duiken we dieper in een roloverleg. We navigeren op basis van ‘spanningen’ – een term voor een verschil tussen de huidige realiteit en hoe die zou kunnen zijn. We voelen ons vrij om binnen onze toegewezen rollen actie te ondernemen die bijdraagt aan ons grotere doel.
Wij gebruiken Systems-Centered Training® voor teamontwikkeling
Elke maandag reserveren we bewust tijd voor ‘subgroepen’, een speciale methode om op een diepgaande manier in gesprek te gaan binnen de organisatie.
Deze aanpak is niet altijd eenvoudig, maar het is een onmisbaar instrument voor het creëren van een veerkrachtig systeem binnen onze organisatie. Het is een onderdeel en voorbeeld van Systems-Centered Training (SCT) en hoe wij deze tool inzetten.
Wij gaan twee keer per jaar in retreat
Twee keer per jaar trekken we er samen op uit voor een retreat, een essentiële stap om te voorkomen dat we opgeslokt worden door de waan van de dag. Deze retreats zijn cruciaal om te waarborgen dat we trouw blijven aan onze eigen ‘purpose’ en diepgaand reflecteren over onze rol en missie in de wereld. Dit gaat ook over de unieke waarde die we bieden aan onze klanten: ze kiezen voor ons niet alleen voor wat ze willen horen, maar juist ook voor onze frisse inzichten en perspectieven die ze nergens anders krijgen.
Het is onze manier om ervoor te zorgen dat we echt betekenisvolle bijdragen leveren, die verder gaan dan alleen maar voldoen aan de vraag.
Wij hebben geen kantoor
We hebben geen kantoor en kiezen bewust voor de flexibiliteit van werken op afstand. Dit betekent dat we, afhankelijk van de behoeften van onze projecten, vanuit huis werken of ons nestelen binnen de muren van een organisatie waarmee we samenwerken.
Peter Slenders
Peter is expert op het gebied van teamontwikkeling. Hij helpt organisaties energie vrij te maken voor werken aan hun doelen door juist aandacht te hebben voor de onderstroom.
Peter Slenders
Peter heeft jarenlang in de zorg in zelfsturende teams gewerkt. In een organisatie heeft hij ook de transitie meegemaakt naar weer een meer hiërarchisch model en de rol van manager jarenlang gehad. Door die dubbele ervaring heeft hij heel scherp wat er voor nodig is om zelforganisatie te laten slagen en wat er ontbreekt als we ons op traditionele manieren organiseren. Naast zijn expertise in teamontwikkeling is Peter ook relatietherapeut, waarbij hij dezelfde principes van teamontwikkeling toepast, alleen dan op een menselijk systeem van twee personen.
Bereikbaar op: 06 47 92 62 72
Rosien van Toor
Rosien heeft jaren ervaring in holacratische organisaties en kent dus de uitdagingen waar organisaties voor komen te staan nádat ze met succes de stap hebben gemaakt naar zelforganisatie.
Rosien van Toor
Je organisatie is immers nooit af, en starten met zelforganisatie slechts het begin van een veel groter avontuur. Ze heeft veel ervaring met klassieke HR thema’s (belonen, beoordelen, feedback, werving, onboarding, leren en ontwikkelen) en doet niets liever dan met je meedenken over hoe deze processen er uit kunnen zien bij een moderne zelforganiserende onderneming of organisatie. Ze is ook een gecertificeerde Holacracy Coach.
Bereikbaar op: 06 81 34 43 30
Erik Slotboom
Erik Slotboom is Holacracy coach. Eerder hielp hij vele organisaties met Agile werkprocessen. Nu weet hij de brug te slaan tussen agile werkprocessen en holacratische organisatieprocessen.
Erik Slotboom
Als coacht focust Erik op het belang van de menselijkheid in organisatie en het maken van verbinding op alle niveaus: tussen teamleden, naar buiten toe en in jezelf. Daarbij laat hij zich inspireren door hoe de natuur omgaat met tegenslagen en hoe evolutionaire processen verlopen.
Bereikbaar op: 06 20 61 97 43
Ellen Maassen
Ellen Maassen combineert inzichten van Holacracy en burgerberaden om organisaties te helpen met gezamenlijk én efficiënter beslissen en handelen.
Ellen Maassen
Ze past deze inzichten ook thuis toe in woongroep De Warren, en helpt andere woongroepen graag met hun besluitvorming.
Bereikbaar op: 06 44 10 88 50
Diederick Janse
Diederick bracht in 2007 Holacracy naar Nederland en is een door de wol geverfde zelforganisatie coach en trainer.
Diederick Janse
Hij is co-auteur van het boek ‘Getting teams done’ (ook beschikbaar in het Engels en Chinees) en gecertificeerd Holacracy Master Coach. Voor Diederick is zelforganisatie een herinnering aan ons eigenaarschap — van onze organisaties en van de systemen waarin we leven en werken. Je hebt aan hem een eerlijke, waarderende en pragmatische partner op het pad naar zelforganisatie.
Bereikbaar op: 06 10 91 00 21
Charlotte van Leeuwen
Charlotte’s studie in Natuur- en Sterrenkunde veranderde haar wereldbeeld en leidde tot haar ondernemerschap.
Charlotte van Leeuwen
Ze begon met We Canteen en richtte later Bord&Stift op, een bureau voor visuele communicatie. Bord&Stift transformeerde naar een zelfsturende en steward-owned organisatie. Charlotte is door haar ervaring groot fan van zelforganisatie (en weet tegelijkertijd hoe lastig het is om oude rollen los te laten). Ze deelt graag haar ervaringen met andere ondernemers.
Bereikbaar op: 06 34 24 40 67
Koen Bunders
Koen Bunders is niet alleen een ervaren Holacracy coach, maar ook een gepassioneerde trainer. Hij is als geen ander goed in een precieze en zorgvuldige implementatie van Holacracy.
Koen Bunders
Koen is een van de pioniers in Nederland en mede oprichter van Energized.org. Hij leeft zelforganisatie sinds 2009. Hij wordt gedreven door een onophoudelijk verlangen om te blijven leren en ontwikkelen. Organiseren zoals de natuur dat doet, is een bron van fascinatie voor hem.
Bereikbaar op: 06 51 63 55 03
Meer lezen? Bekijk onze blogs
Ben je benieuwd naar verhalen van andere ondernemers, tips, how-to’s en prikkelende reflecties en stellingen? Lees hier meer over topics die ons bezighouden.
5 jaar Holacracy: Wie hakt de knopen door?
In maart 2020 is het alweer 5 jaar geleden dat we bij Voys begonnen met Holacracy. Hoe staat het er nu voor en wat hebben we geleerd van het organisatiemodel? Dat vertellen we in de reeks ‘5 jaar Holacracy’. In dit eerste deel deelt collega Mark een verhaal over leiderschap en management in een zelfsturende organisatie.
10 vragen en antwoorden over Holacracy
In maart 2020 is het alweer 5 jaar geleden dat Voys begon met Holacracy. Hoe staat het er nu voor en wat hebben we geleerd van het organisatiemodel? Dat vertellen we in de reeks ‘5 jaar Holacracy’. Diederick Janse is mede-oprichter van Energized.org en mede-auteur van het boek ‘Getting Teams Done’. In 2015 hielp hij Voys om Holacracy als organisatiemodel te implementeren. In dit tweede deel van de reeks ‘5 jaar Holacracy’ geeft hij antwoord op de 10 meest gestelde vragen over Holacracy.
Beter communiceren = beter zelforganiseren
In zelforganisatie is het belangrijk om goede communicatie te hebben tussen mensen in hun rollen. Juist omdat iedereen de vrijheid heeft om zelf invulling te geven aan hun rollen, is afstemming cruciaal. Oftewel, je wilt transparant zijn over je werk. Maar… in de praktijk lopen gesprekken niet altijd makkelijk.
Stuur ons een bericht
Wij willen graag kennis met je maken. Vul onderstaand formulier in of bel gewoon naar 085-13017195.