Het verkiezingsproces: stap voor stap

Een praktische Holacracy® handleiding voor op de werkvloer

Het Integratieve Verkiezingsproces is gedetailleerd beschreven in paragraaf 3.3.6 van de Grondwet en is de uiteindelijke autoriteit van het verkiezingsproces.

Deze stap-voor-stap handleiding vult de beschrijving in de Holacracy grondwet aan met extra punten en voorbeelden.

hoe werken holacracy verkiezingen

Stap 1. Omschrijf de rol en de termijn

Facilitator maakt ruimte voor vragen. “We houden een verkiezing voor Secretaris van de Marketing Cirkel voor een periode van een jaar. Zijn er nog vragen?”

 • Optioneel: beschrijf de verantwoordelijkheden en relevante informatie
 • Maak ruimte voor vragen over de rol, het proces, of wie in aanmerking komt voor nominatie
 • De duur van de termijn wordt bepaald door de Facilitator (Grondwet 2.5.2)

Stap 2. Vul de stembiljetten in

Nominaties worden ingediend bij de Facilitator met behulp van post-its, persoonlijk of in een direct bericht via de chat als het een virtuele bijeenkomst is. Iedereen zet dan de naam van de genomineerde in de chatbox maar drukt pas op ‘versturen’ of ‘enter’ op aanwijzing van de Facilitator (“Typ de naam in de chatbox, maar druk nog niet op Enter. Heeft iemand meer tijd nodig? Nee, Ok. Klik dan op Enter op mijn teken … 2 … 1 … Enter”).

 • Niemand mag zich onthouden van stemming of meerdere mensen benoemen voor dezelfde rol

Stap 3. Nominatieronde

Facilitator leest elke nominatie voor en vraagt aan de nominator “waarom heb je deze persoon genomineerd?” (Bijvoorbeeld “Tom jij nomineert Sally. Waarom Sally?”)

 • Elke nominator moet een reden opgeven, hoewel “geen reden” zeggen voldoende is (bijv. “Ik heb Sally genomineerd omdat ze ervaring heeft met Glassfrog en ze goed is in planning”).
 • Echter, genomineerden kunnen geen redenen delen waarom ze NIET iemand anders hebben genomineerd (Facilitator moet onderbreken).

Stap 4. Nominatie wijzigen ronde

De Facilitator vraagt elke persoon of de nominatie van diegene gewijzigd wordt. “Ik wijzig naar Phoebe omdat ze een goed begrip van de regels heeft en haar dat een goede secretaris zou maken.”

 • Degene die nomineert mag zeggen waarom hij of zij een nieuwe nominatie doet, maar het is niet verplicht

Stap 5. Maak een voorstel

Facilitator zegt hardop wie de meeste stemmen heeft gekregen en doet een voorstel (genomineerde en duur van de termijn), die de secretaris (in GlassFrog) moet vastleggen, net als elk ander voorstel (selecteer de knop “Verkiezing houden”). Bij een gelijkspel kan de Facilitator een kandidaat voorstellen door:

 • Willekeurig te kiezen
 • Degene te kiezen die eerder ook de rol reeds vervulde
 • De persoon te kiezen die zichzelf nomineerde
 • Nog eens te nomineren maar dan alleen te laten nomineren door degenen die niet een van de kandidaten hadden gekozen die uiteindelijk de meeste stemmen kregen.

Stap 6. Voorstel vervolgen

Facilitator begint met de bezwarenronde (geen verhelderende vragen, reacties of wijzigingen). Facilitator kan het voorstel nietig verklaren en stap 3 herhalen als de aangewezen individu een bezwaar maakt.

 • Vraag de voorgestelde rolvervuller als laatste of hij/zij zelf een bezwaar heeft

Stap 7. Verkiezingen afsluiten

Feliciteer de nieuwe gekozen rolvervuller en herinner cirkelleden eraan dat nieuwe verkiezingen kunnen worden aangevraagd voordat de termijn is afgerond.

Als er een nieuwe Facilitator gekozen is is, kan de huidige Facilitator alleen verder gaan met het faciliteren van dit overleg met de toestemming van de nieuwe facilitator.

Laat ons weten welke informatie je zoekt:

  Naam

  E-mail adres

  Vraag, opmerking of suggestie

  Al meer dan 3.000 mensen kochten het eerste Nederlandse boek over Holacracy

  Getting Teams Done introduceert de Holacracy® methode waarmee leidinggevenden, teamleiders managers en zelfsturende professionals de teamproductiviteit naar een hoger niveau kunnen tillen. De methode leert je om de ontstane spanningen om te zetten in constructieve verandering. In oktober verschijnt het boek in ‘t Engels.

  Bestel ‘Getting teams done’ op Bol.com

  wat is Holacracy uitleg boek