‘Tribe’ is de ruimte waarin je als mensen met elkaar omgaat naast het werk. Collega’s onder elkaar. De tribe (‘stamruimte’) is de ruimte, die niets met het werk zelf of organisationele zaken te maken heeft.

Deze ruimte is een van de 4 ruimtes, die niet nader wordt ingevuld door de Holacracy grondwet. De relaties en omgang met je collega’s is er natuurlijk wel en is ook onwijs belangrijk. Heilig zou je zelfs kunnen zeggen. In deze ruimte ontstaat een eigen cultuur met eigen waarden en taal. De invulling ontwikkelt zich organisch zonder spelregels en wordt gedreven door de mensen.

Elke organisatie kan zelf kiezen voor een invulling van de tribe ruimte. Om te laten zien hoe het eruit kan zien delen we hier onze eigen tribe activiteiten en kanalen.

tribe energized.org holacracy nederland collega's uitleg

Onze tribe bij Energized.org

Energized.org is in veel opzichten anders dan reguliere organisaties. De coaches zijn vaak bij bedrijven op trainingen en we hebben dan ook geen gezamenlijk kantoor. Onze ‘kantoren’ zijn keukentafels, huiskantoortjes en flexibele werkplekken. Als we met elkaar willen afspreken doen we dat online via Hangout of Skype. Zo doen we ons werkoverleg en ons roloverleg ook. Eens in de twee weken treffen we elkaar tijdens een samenwerkdag in Utrecht. We treffen elkaar dus ‘s ochtends niet op de parkeerplaats of met een broodje kaas aan de picknicktafel. Juist daarom is de tribe ontzettend belangrijk. We hebben verschillende momenten waarop we elkaar treffen zonder dat daar ook maar iets van werk bij komt kijken.

Wie organiseert het uitje dit jaar?

Bij veel bedrijven is dit een jaarlijks terugkerende vraag. Wij hebben er een rol voor: ‘together space’. Deze rol zorgt ervoor dat er een moment is waarop alle samenwerkers samen komen en organiseert dat. De inhoud ervan wordt echter door de mensen zelf bepaald.

Het zijn gewoon leuke uitjes en etentjes. Momenten die je zelf als samenwerkers initieert en invult en waar je de gelegenheid hebt om over van alles en nog wat te kletsen. Gewoon zoals collega’s altijd over koetjes en kalfjes kunnen kletsen maar ook over de grotere dingen die ze bezighouden.

Afgelopen jaar hadden we een gezamenlijke dag op Tiengemeten waarbij een deel van de dag op het terras hingen, gingen zwemmen en een lange wandeling maakten langs de velden en over de dijk onder begeleiding van een natuurbeheerder. Jammer genoeg was er net geen tijd meer om in de modderpoel van het speelparadijs te duiken omdat we de boot moesten halen naar het vasteland.

tribe stamruimte tiengemeten

Op afstand werken

Omdat we op afstand werken helpt ons tribe kanaal op Slack (een soort online intranet) ons bij snelle-tussendoortjes-vraagstukken: goede vakantieadresjes, appeltaart recepten en gezondheidskwesties bijvoorbeeld. Op onderstaande kaart zie je onze werkplekken op een willekeurige werkdag in december. Verspreid over heel Nederland en in dit geval werkte Gabriela zelfs vanuit de UK.

remote work

Kletspraat

We treffen elkaar ook tijdens de samenwerkdagen. Dan is er gewoon tijd voor een praatje en lunchen we altijd samen. Ook is het een tribe moment als we met meerdere coaches bij een klant zijn en nog even een strandwandeling maken of na afloop even koffie drinken.

holacracy nederland meetings in tribe space

Toch een plekje binnen de Holacracy werkvorm

Bij de structuur van een holacratisch overleg zie je aan het begin van de meeting een check-in en aan het einde een check-uit. Hier ben je vrij om te delen wat je gedachten heeft of afleidt. Het doel daarvan is dat je volledig in je rollen kunt stappen, maar tegelijk kun je hier natuurlijk ook gewoon rolloos je ei kwijt. Wat daar wel bijzonder bij voelt is dat een check-in en check-uit eenrichtingsverkeer zijn. Je reageert dus niet op wat andere mensen zeggen zodat zij even de volledige aandacht hebben voor hun verhaal.

samenwerkdag-tribe-space-holacracy-energized.org

Van tribe naar Associatie

Holacracy bemoeit zich niet met de persoonlijke ruimte of de tribe. Elke organisatie kan dit compleet naar eigen inzicht invullen. Wij, als Energized.org, zien het als een kans dat hier geen regels voor zijn. Zo kunnen we dit gedeelte zelf verhelderen, net als de legale vorm van onze organisatie. We zijn daarom zelf begonnen aan de vormgeving van een volgend stadium van onze organisatie: de Self-Organizing Enterprise.

In die nieuwe completere vorm zal onze tribe opgaan in de Associatie. Hoe de Associatie eruit gaat zien? Dat weten we zelf ook nog niet precies! Het zal ongetwijfeld een verlengstuk zijn van het DNA van de mensen, een broeinest voor discussies over vegetarisch voedsel en een thuisbasis voor gelijkgestemde collega’s. We houden je op de hoogte over deze ontwikkelingen en binnenkort verwachten we dan ook meer uit te kunnen leggen over de Associatie.

holacracy zelfsturing zelforganisatie


Heb je zelf ervaringen met de invulling van ruimtes in Holacracy of heb je er vragen over, dan vinden we het super leuk om even van je te horen. Mail naar paula@energized.org.