We proudly present:

Diederick Janse

diederick janse holacracy coach zelforganisatie profiel

Diederick is Holacracy® Master coach

Diederick is onze beroemdste Energized.org Partner. Als pionier was hij de eerste die Holacracy in Nederland introduceerde en Springest begeleidde bij hun implementatie. Hij schreef samen met Marco Bogers het boek ‘Getting Teams Done‘ waarvan inmiddels meer dan 6000 exemplaren zijn verkocht.

Een onderonsje met Diederick

Je was een van de oprichters van Energized.org. Wat was echt een geluksmoment?
Op het terras zitten bij Concept7, een biertje drinken in de zon en aan het eind van de dag ons teamuitje.

Weet je nog wanneer je verliefd werd op Holacracy?

Dat was in elk geval geen liefde op het eerste gezicht! Ik schreef zelf in 2006 nog een kritische blog over Holacracy nadat ik een rapport over Holacracy had gelezen. Toch nodigde ik Brian Robertson uit om in 2007 workshops te geven in Amsterdam. Toen leek alles op zijn plek te vallen. Ik besefte me dat het onderscheid tussen ‘rol en persoon’ heel integer was en veel vrijheid gaf. En dat het kerndoel, de purpose van de organisatie centraal stond sprak me ook erg aan. Toen werd Holacracy toch heel interessant voor me.

Wie inspireert je?

Ondernemers die de daad bij het woord voegen en risico durven te nemen om iets waar te gaan maken waar ze in geloven. Ook iedereen die in de spiegel durft te kijken en aan zichzelf durft toe te geven hoe hij of zij zichzelf voor de gek houdt. Ik kom niet direct op specifieke personen, op de een of andere manier ben ik de afgelopen jaren wat ‘helden’ kwijtgeraakt, geen idee waarom. Ik ga nieuwe zoeken!

Welke aan Holacracy gerelateerde video vind je onderhoudend?

Deze vind ik leuk:

Deze is beter onderbouwd:

En deze vond ik ook heel interessant (alleen de laatste minuten gaan over Holacracy, de rest is wel heel persoonlijk en krachtig).

Kun je een lijstje met boeken en artikelen delen, die je ons echt kunt aanraden?

  • Lord of the Rings, door Tolkien
  • Crossing the Unknown Sea, door David Whyte
  • The Road Less Travelled, door M. Scott Peck
  • Conscious Business, door Fred Kofman
  • For a New Liberty, door Murray Rothbard
  • And the runners-up: Sex, Ecology, Spirituality, door Ken Wilber. The Self-Organizing Universe, door Erich Jantsch. Getting Things Done, door David Allen. Reinventing Organizations, door Frederic Laloux. The Glass Bead Game, door Herman Hesse.

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan; ik ben gek op lezen!

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?

Brave New World, door Aldous Huxley. Autoriteit, door Paul Verhaeghe. En nog een paar anderen. Zodra ik de kans krijg lees ik.

Wat maakt het voor jou boeiend om onderdeel van Energized.org te zijn?

Dat ik geen keuzen hoef te maken tussen ofwel de vrijheid en autonomie hebben zoals een freelancer dat heeft. Of onderdeel uitmaken van een team dat werkt aan een gezamenlijk doel zoals een werknemer van een organisatie dat heeft. In plaats daarvan, dankzij Holacracy, kan ik beide hebben: Ik heb onwijs veel autonomie en vrijheid EN ik kan werken aan een betekenisvolle purpose met een geweldig team.

Vertel eens iets over je collega Paula

Paula kan rustig luisteren, vragen stellen, en dan ineens BOEM, vangt ze de essentie van het verhaal voor Energized.org zelf en voor klanten. Dat is te gek.

Wat is je meest recente leerpunt?

Dat het oké is als ik het niet weet, en dan om hulp kan vragen. Dat is een les die ik blijkbaar steeds overnieuw moet leren. En dan weer.

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken??

Ben & Jerry’s chocolade ijs! Een knuffel van mijn dochter Marijn! Een goed boek!

Diederick in actie

Diederick janse bij Concept7
diederick janse bij springest
erik slotboom
erik slotboom

Contact Diederick!

Email: diederick @ energized.org
Of neem contact op via Linkedin