Holacracy is super helder. Toch leven er misverstanden over Holacracy, over wat het wel en niet is. Als je niet weet wat het is kun je het ook niet op waarde schatten. Holacracy is juist heel duidelijk. Zowel in het gebruik als over wat het te bieden heeft: een volledige set van regels en processen om werk te organiseren.

Holacracy beoefenaars weten dat je alle regels terug kunt vinden in de Holacracy grondwet. Heel duidelijk en uitgebreid dus. Bovendien worden alle verwachtingen over je werk expliciet gemaakt. Sterker nog, als het nergens staat – en dus impliciet is – bestaat het niet.

In Holacracy worden verwachtingen altijd expliciet gemaakt. Het is dus eigenlijk best opvallend dat er zoveel misverstanden over Holacracy zijn.

Misverstanden over Holacracy: wat Holacracy niet doet

Laten we een aantal misverstanden over Holacracy ontrafelen door uit te leggen wat het niet doet. We weten dat dit lijstje veel langer kan en deel vooral je ervaringen, maar deze vallen het meest op.

Holacracy gaat je organisatie niet redden

Je kunt overstappen op Holacracy terwijl de bedrijfsvoering gewoon doorloopt. Maar als je begint aan Holacracy terwijl bijvoorbeeld de stresslevels op de werkvloer hoog zijn, de organisatie elk moment overgenomen kan worden of de werkdruk zo belachelijk hoog is dat er geen minuut tijd is om een nieuwe vaardigheid te leren… dan hoef je niet te verwachten dat Holacracy de boel wel even rechttrekt.

Holacracy is ontworpen omdat de bedenkers ervan overtuigd waren dat er een andere manier moest zijn om het werk in te delen. Niet als oplossing voor problemen.

Of zoals Ruben Timmermans zegt: “Why you don’t understand Holacracy. Because you think it’s a solution in itself, while it’s merely a framework for organizations to create them in an efficient and controlled manner.”

Holacracy is niet pretentieus over gemak en successen

We kunnen je uitleggen waarom Holacracy is zoals het is en waarom organisaties ervoor kiezen. Maar we gaan je niet vertellen dat het makkelijk is en implementaties altijd vlekkeloos verlopen. Het kan echt heel pittig zijn. Naast dat het eerst veel helderheid verschaft ontdek je ook al snel dat je veel gewoontes moet afleren.
Voor mensen die erg leunen op hun opgebouwde relaties binnen de organisaties is het een grote stap naar werken met rollen in plaats van hiërarchische functies. Ook ondernemerschap tonen op de werkvloer kan een heel nieuwe ervaring zijn.

Janske van PuntP: “Ik heb echt moeten leren om eigen keuzes te maken en werken vanuit mijn eigen autonomie in mijn rollen.”

Holacracy schrijft je niet voor hoe collega’s zouden moeten samenwerken

Feedback geven, samenwerken in teams, bedrijfsuitjes organiseren, mensen ontslaan… Holacracy zegt er niets over. Holacracy is er om het werk te organiseren op operationeel niveau en op ‘governance’ niveau (daar waar de organisatiestrucuur is vastgelegd). Het menselijke deel wordt daarvan onderscheiden.

Als je op werkgebied wat wrijving ervaart zegt dat immers niets over hoe je na het werk samen naar huis fietst of nog even een biertje pakt. De menselijke relaties hoeven niet te lijden onder spanningen die werkgerelateerd zijn.

Holacracy geeft je geen oplossing voor jouw persoonlijke ontwikkeling of problemen

Heel veel beoefenaars ontdekken veel over zichzelf in de eerste periode waarin zij kennismaken met Holacracy. Je persoonlijke ontwikkeling wordt zeker getriggerd doordat er een heel helder onderscheid wordt gemaakt tussen de werkcontext en persoonlijke context. Bovendien klinkt Holacracy ook best zweverig. Maar dat is het dus helemaal niet. Holacracy is enkel de trigger voor meer zelfreflectie, dat is niet het primaire doel maar wel een bijeffect.

Wat Holacracy wél is

Holacracy is een manier om het werk in de organisatie te organiseren ten dienste van een purpose. Het is een complete en kant-en-klare spelregelset waarmee de beoefening van zelforganisatie vormgegeven kan worden.

Holacracy is een practice, oftewel een beoefening die je onder de knie moet krijgen. Net als bij een sport waarvan je de spelregels moet leren, jouw positie daarin en hoe je je talent het beste kunt aanwenden.

Wat is jouw ervaring met beeldvorming rondom Holacracy? Laat van je horen.

    Naam

    E-mail adres

    Vraag, opmerking of suggestie